Ystävämme Andersson

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

novellikokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Humoristinen kirja neljästä opiskelijasta ja kantaravintolan vahtimestarista. (Otava)

Humoristi Matti Hälli on lukijoilleen epäilemättä uusi tuttavuus. Hänen tuoreimmasta teoksestaan mainitsemme vain, että sen nimihenkilö on kaikkien ravintolanvahtimestareiden ihanne, ja sen tapahtumat sattuvat neljälle opiskelijatoverukselle, joiden elämä keskittyy Anderssonin virkapaikkaan, pieneen kantaravintolaan.

(Otava)

- - -


Ystävämme Andersson (1945) ja Vanha mukava Andersson (1946) kertovat taiteilijoiden ja ylioppilaiden ystäväpiiristä, jota paimentaa aina ystävällisen tyyni ja arvokas vahtimestari Andersson. Näistä teoksista ovat lähtöisin monet Hällin novellien kantahenkilöt: kirjailija-minä, taiteilija Santtu, koira Mikki, rautatievirkamies Kalle ja teekkari Jaska Tervahovi. Heidän edesottamuksiaan seurataan lämmöllä ja huumorilla, ja etenkin juttujen filosofiset johdannot, joissa lukija vaivihkaa saatellaan merkillisten sattumusten kynnykselle, ovat mainioita.

Tarinoiden elämänmyönteinen tunnelma kasvaa yksittäisistä välähdyksistä, tuokiokuvista. Pienet yksityiskohdat, kuten Santun kalansilmien katse, Arskan ilmeikkäät korvat tai kirjailijan eloisat varpaat, jotka kuorsatessa "tärisevät kuin hyönteisen tuntosarvet", paljastavat kantajansa sielunelämästä jotain oleellista, syvällistäkin. Hällille huumori merkitsikin kykyä asettaa asiat ja ilmiöt oikeisiin mittasuhteisiin.

(Oulun kaupunginkirjasto - Pohjoista kirjallisuutta; teksti: Jaana Märsynaho)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

kevyttä kertoilua

Ilmestymisaika

Sivumäärä

187

Kieli

Sarjamerkintä