Viisi komediaa

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

näytelmät, kokoelmat

Tekijä

Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

"Oikeamieliset jumalat tulevat vielä antamaan meille Menandroksen," uskoi suuri klassinen filologi viime vuosisadan lopulla. Harvoin on toivomus niin pian ja niin runsain mitoin täyttynyt. Tämän vuosisadan poikkeuksellisten papyruslöytöjen ansiosta meillä on nyt vanhojen katkelmien ja mietelauseiden lisäksi useita komedioita, joiden säilymisaste vaihtelee täydellisestä kolmasosaan. Niiden avulla on voitu todeta, että Menandroksen komedioiden runolliset ja dramaturgiset ansiot ansaitsevat antiikin ylistelyt.

Menandros (s. 342-41 eKr.) oli "uuden attikalaisen komedian" suurin edustaja antiikissa. Hän kirjoitti elämänsä aikana kaikkiaan 108 komediaa, joissa kaikissa on rakkausjuoni. Viisi parhaiten säilynyttä komediaa on valittu tähän teokseen: ÄRMÄTTI, SAMOKSEN NAINEN, KILPI, KERITTY KAUNOTAR ja VÄLITYSTUOMIO.

Kaarle Hirvonen on kääntänyt komediat antiikin runomitoin. Säenumerointi ja selitykset tekevät käännöksestä monipuolisen opastuksen Menandroksen tuotantoon, teatteriin ja aikakauteen. Teoksen on kuvittanut Jorma Klemi.

(Takakansiteksti)

Aiheet ja teemat

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

182

Kieli

Sarjamerkintä