Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Sadistiope ja hulluhoitsu

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Lähes julmalla suorapuheisuudella ja hurtilla huumorilla ”sadistiope” Emilia ja ”hulluhoitsu” Kati ottavat kantaa erityislapsiin liittyviin ongelmiin ja laittavat siinä ohessa myös itsensä peliin. Sähköpostein he pohtivat lastenkotiohjaajan ja erityisopettajan työtään, itseään ja yhteiskuntaa. Kahden hoitoalan ammattilaisen keskusteluissa ruoditaan ammatin nurjat ja muutamat hyvätkin puolet sekä omat ihmisenä olemisen ongelmat. Kyytiä saavat yhteiskunnan päättäjät, opettajien ammattikunnat, miehet, koirat ja kaiken keskipisteenä olevat, erityisen vaikeissa olosuhteissa kasvavat lapset ja heidän vanhempansa. Realistinen kuva, joka Emilian ja Katin keskusteluista välittyy, on hätkähdyttävä.

Kaksinpuhelu paljastaa, kuinka yhteiskunta yrittää tarjota apua ja tukea erityislapsille ja heidän perheilleen, mutta tukitoimet eivät riitä alkuunkaan. Luokkakoot muuttuvat suuremmiksi, ja kunta yrittää tehdä säästöjä niukentamalla koulumaailman resursseja. Perheissä lapset voivat entistä huonosti, mutta välttämättömiä huostaanottoja ei tehdä kunnille koituvien tappioiden vuoksi. Mielenterveysongelmien ennaltaehkäisy ja perheiden tukeminen on lähes olematonta. Virkoja on niin vähän, että sijaiset vaihtuvat erityislasten elämässä jatkuvasti ja lapselle tärkeää pysyvyyttä ei enää ole. Koska päättäjät kieltäytyvät näkemästä asioiden tilaa realistisesti, Emilia ja Kati nostavat ”kissan pöydälle” sellaisella vimmalla, että ulkopuolinenkin kauhistuu.

Kaunokirjallisen lukunautinnon ohessa Emilia Talan ja Kati Rajasaaren maileista välittyy kriittinen tarkastelu heidän työyhteisöönsä ja ammattirooleihinsa. Toki mustalla huumorilla höystettynä, sillä ”sadistiopen” ja ”hullunhoitsun” tarkoitus on herättää lukija pohtimaan omaa rooliaan kasvattajana, opettajana ja päätöksentekijänä.
(Edico)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

198

Kustantaja