Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Summan savut

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Viime sodan aikana luutnantti K. A. Järventaus toimi konekiväärikomppanian päällikkönä kautta maailman kuuluisaksi tulleissa Summan taisteluissa. Kokemuksissaan hän on nyt - muistojensa velvoittamana - kirjoittanut muistelmaromaanin, jossa lukija johdatetaan uudelleen sitkeän puolustussotamme päiviin. Kirjassa kuvaillaan elävästi ja vaikuttavasti suomalaisten sotilaiden uhrialtista, uljasta kamppailua ylivoimaista hyökkääjää vastaan, heidän taipumatonta taistelumieltään, jota ei murtanut taukoamattomien tykistökeskityksien helvetillinen tulikaan. "Summan savut" väläyttelee myös kuvia sotamiesten ja päällystön jokapäiväisestä korsuelämästä, joka hyökkääjän ankarasta painostuksesta huolimatta ei ollut vailla hilpeitäkään pilkahduksia, pikku kekkereitä ja "perhejuhlia" sekä moniaita hymyilyttäviä tilanteita.
Niin raskaita kuin Summan kokemukset olivatkin, luutnantti Järventaus niistä kertoessaan pitää yllä "hurttia humööriä". Asioihin ja tilanteihin suhtaudutaan karskin miehekkäästi, ja huumorikin pilkahtaa näkyviin tuolloin tällöin. Kirjan pohjasävynä on lämmin isänmaanrakkaus, joka elähdytti Summan sankereita heidän tavattomiin ponnistuksiinsa.
Jokainen suomalainen tutustunee mitä suurimmalla mielenkiinnolla tähän teokseen, joka ensimmäisenä kuvailee, millaista oli olla tekemässä "Summan ihmettä". Erityisesti se on tietenkin Summan sankareitten itsensä ja heidän omaistensa sekä ystäviensä kirja.

(takakansiteksti)

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

muistelmaromaani Suomen sodasta 1939-1940; mukanaolleen omakohtaisia havaintoja ja kokemuksia

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

231

Kustantaja

Ilmestymisaika

Sivumäärä

164

Kustantaja

Kääntäjä