Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Ratkaisujen aika

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Pojasta asti Kalle Päätalo on ollut työmiehenä aikaansaapa. Ahkeruus on ollut tie täyteen ihmisarvoon, ja sen omista sisäisistä motoistaan tietoinen nuorukainen on tahtonut myös toisten tunnustamana saada. Nyt kuuluu ”rutina ja ryske” paitsi työmaalta, myös Kallen päästä. Tavoitteet on asetettu järjestykseen. Ristiriitojen aiheuttamaa voimanhukkaa ei ole, ja lähes epäinhimilliseltä tuntuva ponnistelu tuottaa tehokkaasti tulosta.

Monella tapaa Kalle kohtaa entisyytensä. Kirvesmiehenä hän yhdessä nautittavasti kuvatun Rousto-Villen kanssa rakentaa oman entisen ammattinsa tukikohdan, metsätyökeskuksen Ikaalisten korpeen. Kortteeritalossa iltaisin ja aamuöisin hän opiskelee lapsuudesta tutun leppalampun valossa. Kotiselkosissakin käydään ja nähdään kaikki kolme Kallioniemen miestä syömässä ”samalta repulta”. Kotonaan on samaan aikaan vierailulla nuoruuden rakastettu, elämän toinen tie, jonka kulkemisen pitkä sotaväkireissu esti. Entisyys potkaisee myös epämieluisasti: Kalle tapaa tuttavan Siiranmäestä, ja nyt ovat yhteiskunnalliset osat vaihtuneet.

Tämä osa laajaa romaanisarjaa kuvaa edustavan yksilön kautta suomalaisen, sodan viivyttämän miehen kypsymistä täyteen aikuisuuteen. Romaania hallitsee jännitetty tahto. Se on sisäänrakennettuna hänen kaikissa havainnoissa, tavassaan suhteuttaa maailmaa ja paikoin se lukijan kokemuksen kautta paisuu suureksi, ymmärtäväksi nauruksi.
(takakansiteksti)

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Asiasana tai oma avainsana

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

638

Kieli