Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Voittajat ja voitetut

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

50-vuotiaan kertojamestarimme uusi suurromaani, Kotkan-eepoksen kolmas teos.
"Se on nerokkaiden aivojen ja vuosikausia kestäneen mietiskelyn tulos - monitahoinen läpileikkaus ei vain Kotkan, vaan koko kansamme vaiheista ja kokemuksista", kirjoittaa ensimmäinen arvostelijat (Etelä-Suomi).
(WSOY)

- - -


"Toivo Pekkasen Kotka-eepoksen kolmas osa "Voittajat ja voitetut", jota edelsivät, kuten muistetaan, osat "Aamuhämärä" ja "Toverukset" (1948) merkitsee jälkimmäisen, bagatellimaisen epidosodin jälkeen taas voimakasta eepillistä nousua. Nyt alkaa jo hahmottua sellaista, minkä perusteella voidaan esittää eräitä luultavasti kokonaisuudenkin kannalta päteviä arviointeja. Huomiota kiinnittää erityisesti Pekkasen rakentajantaito. Eri osien taiteellisesta painavuudesta riippumatta hänen varmuutensa tällä tärkeällä alalla ilmenee siinä, miten hän joka osassa saattaa jotakin päätökseen ja tuo lisää uusia, mielikuvitusta kiihoittavia, lupaavia tekijöitä --.
"Voittajissa ja voitetuissa" Pekkanen realistesana kertojana osoittaa taitavuutensa. Suurisuuntainen kollektiiviromaani on tässä ehtinyt vaiheeseen, jossa Kotka alkaa havitella kaupunginoikeuksia, puutavaraliike kokee huippunsa, jota seuraa romahdus ja Kotkan kasvojen vaihtuminen. Useimmat kirjan henkilöt elävät, tosin pakosta, katkelmallista, mutta vitaalista elämää: heistä kehkeytyy ihmisiä ja karaktäärejä, heillä on jo luonteeseen perustuvat kohtalonsa, voittonsa ja tappionsa. Pekkanen tarkkailee ja kuvaa kaikkia hyvänä ihmistuntijana: niin huoleton Pietola kuin tapaus Vilhemiina tai kovaonninen aviomies Vilhelm, yksityiset työmies- ja pikkuporvarihahmot, suurliikemiehet ja onnenonkijat saavat profiilia ja irroittuvat taustasta henkilökohtaisine, sosiaalisine ja eetillisine, myös uskonnollisine ongelmineen. Pekka, johtohenkilö, on ehtinyt miehuuden rajalle ja saa yhä enemmän ilmaa hahmonsa ympärille. -- Kotka-eepos alkaa siis jo täyttää kulttuurihistoriallistakin tehtäväänsä mitä laajimmalla rintamalla. Teoksesta ei näytä syntyvän vain Kotkan ja puutavaraliikkeemme historiaa, vaan myös aate- ja yhteiskuntahistoriallinen, jopa -filosofinen teos. "Voittajat ja voitetut" on taiteellisesti "Aamuhämärän" tasolla, mutta kasvaa sen ylitse suurisuuntaisuudessaan ja yhä enemmän haaroittuneen juonensa jäntevässä hallinnassa."
- Toini Havu Helsingin Sanomissa 10.9.1952

Päähenkilöt

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Alkukieli

Tekstinäyte

Läänin kuvernööri, hyvänsuopa ja kansan parasta harrastava mies, saapui laivalla Viipurista vain pari päivää kapakanryöstön jälkeen. Hän oli juuri matkalle lähtiessään kuullut tapahtumasta ja oli sen vuoksi epätavallisen tuikeassa mielentilassa. Olihan häpeällistä, että sellainen rosvomainen teko oli saattanut tapahtua, ja kaksin verroin häpeällistä, että se oli tapahtunut juuri hänen hallintopiirissään hetkellä, jolloin pääkaupungista oli tulossa kokonaista neljä senaattoria tutkimaan tämän samaisen paikkakunnan olosuhteita. Tarkoituksena oli selvitellä saaren sopivaisuutta kaupungiksi. Mitähän herrat senaattorit nyt sanoisivat?
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

348

Kustantaja

Kieli

Sarjamerkintä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

348

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä