Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.

Miehen ikävä

Tyyppi
novellikokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
kuvaus
Petri Tammisen novelleissa kurkistetaan suomalaisen miehen elämään. Tragikoomiikkaan taipuvissa ja mustan huumorin häivähdyksillä maustetuissa kertomuksissa miehen elämä on täynnä ikävänpitoa, kaipuuta muualle, ryyppyreissuja ja hämmentäviä kokemuksia naisista ja sukulaisista. Miehet tuntuvat olevan hieman eksyksissä omissa elämissään, mutta elämisen mallia saadaan enoilta: Isät ja sedät ovat miehiä, mutta enossa poika näkee itsensä: tuohon pitäisi yltää. Lauantaina saunan jälkeen eno lähtee kylille. Poika murjottaa syrjässä: mihin se tähän aikaan ja jakauksen kanssa?

Tamminen kuvaa miehiä pojasta vanhaanisäntään. Kuvailun kohteena ovat niin suuret rakastajat, ravimiehet, koiramiehet, Kanadaan lähetetyt perinnönhakijat, autoilijat kuin venäjänjuopot. Tamminen kuvaa miesten yksinäisyyttä toteavan tarkasti ja rakentaa tuokiokuvissa tuoksujen ja pienten tapahtumien kautta hienovireisiä tunnelmia, kuten esimerkiksi novellissa ’Eristys’.

Viimeinen novelli ’Matkalla miesten kanssa’ paljastaa kokoelman nimen kaksitulkintaisuuden: mies voi pidellä ikävää, mutta hänellä voi olla myös ikävä esikuvaa: ”Joskus kaksitoistavuotiaana isoveli ja sen kaverit oli mulle sankareita. Ne otti mut joskus Kesoilin baariin pelaamaan flipperiä. Mä painelin niitä nappeja äärimmäisen varovasti kun mua ujostutti. Isot pojat sanoi että ethän sä edes yritä. Mä en uskonut että musta koskaan tulisi yhtä hyvää pelaajaa kuin niistä. Eikä ole tullutkaan. Mutta nyt musta tuntuu, että mä voisin olla vähän niin kuin ne.”

(Tuija Lassila/ Sanojen aika)
Kirjallisuudenlaji
Henkilöt, toimijat
Alkukieli
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.
julkaisut
Ensimmäinen julkaisu
kyllä
Ilmestymisaika
Sivumäärä
143
Ensimmäinen julkaisu
kyllä
Ilmestymisaika
Sivumäärä
176
Kustantaja
Kieli
Kääntäjä