Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Kahdeksas huone

Videot

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Kulttuurihistorian ja nykypäivän kiehtova yhteentörmäys. Monikerroksinen historiallinen romaani.

Kun Ankille tarjotaan suurta entisöintityötä vanhasta Onnelan huvilasta, hän päättää kieltäytyä. Tuusulan Rantatie muistuttaa häntä liiaksi menetetystä talosta ja avioliitosta. Raha ei kuitenkaan kasva puussa ja niin hänen on nöyrryttävä ja otettava vastaan vanhan kulttuurikohteen ikkunoiden entisöintiurakka.

Huone huoneelta Anki rapsuttaa puitteita ikkunoista, joiden läpi muun muassa Leino katseli Tuusulanjärvelle ja summasi muistojaan Elämäni kuvakirjaan. Hänen järjestelmällinen työskentelynsä hidastuu, kun autiossa talossa alkaa leijailla pullan tuoksu, seinistä kaikua heleitä naisten ääniä ja astioiden kilahtelua. Hiljalleen huoneet alkavat elää omaa elämäänsä, siirrytään vuoteen 1936 ja toukokuiseen päivään, jolloin Onnelan täysihoitolaan tupsahtaa bagaaseineen nuorehko mies, kirjailija Juho Vaara.

Onnelan omistajan, Johanna Björklundin, tasaiseksi muuttunut elämä kokee Vaaran myötä täyskäännöksen. Hänen huolellisesti taloudenpitoon ja päiväaskareisiin peitelty loistelias nuoruutensa hovineitona Venäjällä ja iäkkäämmän ruhtinaan epäsoveliaana rakastajattarena muistuu jälleen niin hänen kuin kaikkien Onnelan vieraidenkin mieliin. Nuori kirjailija herättää Onnelan pysähtyneessä ilmapiirissä ristiriitaisia tunteita, eloa ja dramatiikkaa, joka on vellonut hoitolan päivärutiinien alla piilossa jo vuosikymmeniä. Kahdeksas huone nivoo kiehtovasti yhteen kaksi aikakautta ja kahden naisen elämät ratkaisujen edessä. Onnelan ikkunoista Ankille heijastuu hänen oman elämänsä ongelmat: läpikäymättömät menetykset ja ihmissuhteet sekä menneisyyden painolastit. Anki ei halua elää läpi menneisyytensä varjoja, kun taas Johanna ei voi päästää irti nuoruutensa muistoista. Onnela elää aina eri aikaa kuin muu maailma. Kahdeksas huone on intensiivinen sukellus viime vuosisadan kulttuurielämään, epävakaisiin aikoihin, jolloin monen oli helpompi katsoa taakse kuin eteenpäin. Se on myös syväluotaava kertomus ihmismielen kerroksista – huoneista – kuten niitä astrologiassa kutsutaan. Onnelassa on yhtä monta huonetta kuin astrologisessa kartassa, eikä suurelta tragedialta voida välttyä kun kahdeksannessa huoneessa majailee kuolema.
(Tammi)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

284

Kustantaja

Kieli

Videot

Elävän arkiston upotuskoodi