Puupuhaltaja

Tyyppi

runokokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Mistä kaikki tulee? Ketä saamme kiittää? Oikarinen kirjaa esikoiskokoelmassaan ylös pohjoisen miehen henkistä ja hengellistä perintöä. Kolmeen lukuun ja 33 runoon jakautuva kokoelma tarjoaa avokätisesti aineksia tulkinnoille. Papin pojan ja teologian ylioppilaan runot avautuvat pohdinnoiksi sukupolvien jatkumosta, Jumalan ja ihmisen suhteesta sekä ihmisen paikasta osana luomakuntaa.

”Meretkin kuolevat, isä sanoi, ja aallot tasoittavat askeltemme painaumat. Vettä on jo polviin asti, täältä me tulemme.”

Raamatun tutut, loputtomiin toistetut kuvat ja tarinat muokkaantuvat Oikarisen käsittelyssä rytmikkääksi ja omailmeiseksi runomaailmaksi. Ironia ja surrealistinen leikki lyövät säröjä yksitotiseen uskonnollisen runouden perinteeseen.
(Niina Holm/ Sanojen aika)

Kirjallisuudenlaji

Alkukieli

Tekstinäyte

NOSTETAAN MASTO JA LEVITETÄÄN LAKANA

Nostetaan masto ja levitetään lakana, kiristetään köydet, pystytetään /
teltta, juhlateltta, rakennetaan katsomo ja riisutaan vaatteet, käynniste-/
tään rumpali, palkataan taikuri ja lypsetään tiikeri, täytetään maidolla /
klovnin pistooli. Aamu, aamulla siivotaan, tuuletetaan lakana ja laske- /
taan trapetsi, vaihdetaan ilma ja tirehtööri, rullataan käärme, lukitaan /
häkki ja murhataan taikuri. Pestään kädet, puetaan vaatteet, kammataan /
tukka ja rakennetaan telttaan alttari.
Puhallan haudallani puupuhallinta, aallot kuluttavat rantakiviä kuin ikivihreitä ja roiskivat minulle nuottejaan, kaislan kappaleita, munan kuoria, kalojen päitä ja valaiden huolia; tartun sormillani aaltojen melodiaan kuin sorkkarautaan ja kampean haudalleni kiven rannalta, mutta aallot murtuvat ja ikävöivät kadonnutta kiveään, yhtä lammasta sadasta, ottavat minusta tukea, nousevat jaloilleen ja itkevät hautausmaan alleen; ruohonleikkurit ruostuvat, ruumisarkut nousevat pinnalle kuin sukellusveneet ja kolisevat toisiinsa, torpedoluukut aukeavat, luut laukeavat kaislikkoon ja minä sulkeudun soitinkoteloon, kunnes meri kääntää kylkeään, sade lakkaa ja sormeni sattuvat soittimen oksankohtiin, toisiin kappaleisiin.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

runoja

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

48

Kustantaja

Sarjamerkintä