Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Musta valo

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

”Tiiviydessään surumielisyydessään ja raakuudessaan Musta valo on aina tarkka; sen hiottu kirkkaus syöksyy suoraan muistojen ja mahdollisuuksien syvyyksiin. Richard Curreyn särmikkäässä proosassa näemme jopa välähdyksen siitä, miten itse sielu muuttaa muotoaan.” Jayne Anne Phillips

Musta valo on muotokuva Vietnamin sodasta kaikessa kauheudessaan, raakuudessaan ja mielettömyydessään – mutta piirrettynä kauniisti, herkästi, todesti, runollisesti. Se kertoo lääkintämiehestä, joka viettää sodan keskellä kolme vuotta. Lyhyin, terävin välähdyksin Currey kuvaa painajaismaisia taistelukohtauksia, kuoleman näkyjä, kuumehoureita malarian kynsissä, miehitetyn Saigonin viettelyksi ja kurjuutta. Mutta sodan kauheuksien vastapainona ovat suloiset muistot kotoa, tyyni ja tavallinen pikkukaupunkilaiselämä, tyttö jota rakastaa. Näihin muistoihin on tallentunut Eisenhowerin ja Kennedyn Amerikka, tuo idyllinen onnen aika, josta Vietnamin sota teki peruuttamattomasti lopun.
Myös romaanin päähenkilölle sota merkitsee jonkin loppua, siirtymäriittiä, porttia tilasta toiseen. Sodan kiirastulessa hän muuttuu henkisesti toiseksi ihmiseksi, jolle lapsuuden ja nuoruuden maailma on mennyttä. Kun hän palaa sieltä, hän ei voi heti mennä kotiin, vaan matkustaa isoisänä luo. Tämä sanoo hänelle: ”Voidaan yhtä hyvin juhlia, nyt kun molemmat olemme vanoja miehiä.”
Richard Curreyn tuoreet, aidot ja vaikuttava sotakuvat ovat ihastuttanee lukijoita. Lukuisien Vietnamin sodasta kertovien kirjojen joukossa Mustan valon uskotaan olevan niitä harvoja, jotka eivät unohdu.
(takakansi- ja lieveteksti)

Kirjallisuudenlaji

Aiheet ja teemat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

202

Kieli

Kääntäjä