Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Yksityiset tähtitaivaat

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Romaani Betelin suvusta viime vuosisadan vaihteesta vuoteen 2012. Voimakas, kaunis, ainutlaatuinen kuvaus ihmisestä ja maailmasta, unelmista ja pyrkimyksestä niiden toteuttamiseen, tarpeesta ymmärtää.
Isän nimi on Johan ja pojan nimi on Johan. Isän elämänkehykset ovat vallankumouksen jälkeisessä Neuvostoliitossa, pojan Suomessa. Pojanpoika, Jouko-Johan, tutkii alkuperäiskansoja Irakin ja Iranin rajaseudulla ja etsii elämänsä tarkoitusta oudolla pakomatkalla halki Euroopan. vuosia myöhemmin hänen tyttärensä Jutta matkustaa vanhan Samarian rajoille riitauskontojen yhteisleirille seuratakseen Venuksen kulkua auringon yli.

Yksityiset tähtitaivaat on kirjallisuutemme suuria romaaneja. Sen rakennusaineksia ovat Olli Jalosen aikaisemmin ilmestyneet romaanit Johan ja Johan, Isäksi ja tyttäreksi ja Elämä, ja elämä.
(takakansiteksti)

Kirjallisuudenlaji

Tapahtumapaikat

Alkukieli

Tekstinäyte

Aia keittää kiireessä perkkeistä keiton jonka pinnalla kelluu kalannahkaa ja mustia pilkkuja. Hän maistaa vuorollaan, nieleksiminen lämmittää, liemi maistuu vähän kalalta ja on suolaista niin kuin merivesi. Aia sanoo että on lähdettävä pian. "Kun ei valtiota voi pakoon", hän vastaa.
Aia alkaa pukea kaikkia vaatteitaan. Se työntää Johanneksen syliin ja hän yrittää juottaa kupinreunasta lientä mutta ei Johannes vielä kunnolla osaa vaan pillaa päällensä ja kankaisiin ja inisee itkua. Hän yrittää keinuttaa sitä sylissään, Aia kiirehtii ovelle ja käskee tytön mukaansa, ja hän tuijottaa Johannekseen ja omiin käsiinsä ja kaikki tuntuu vaikealta eikä hän enää tiedä miten olisi oikein ja parasta ja olisiko jäätävä paikoilleen ja teljettävä kellarihuone kivillä ja piileskeltävä kunnes ne mantereelta ehtivät ja kaikki olisi taas niin kuin on ollut. Hän tarttuu kalalta haisevaan käärepaperiin ja suoristaa sen rypyistä jotta voi lukea, mitä tahansa ettei tämä olisi, silmiiin sattuu Hirvisaaren nimi.
Ruumiitten poltto krematorioissa on toistaiseksi puupulan takia lakkautettu. Huhtikuun alussa toiminta alkaa uudelleen. Siihen mennessä tullaan korjaamaan krematorion uunit. Ne ovat saaneet sen valmiiksi, hän ajattelee, ja mielessä käy jos Aia ei palaa takaisin, Johannes inisee kovempaa, hän lukee sille virastojen osoitteenmuutokset ääneen, mitä tahansa mitä käärepaperissa on. /Petrogubkommuunan jakeluosaston Välttämättömien tarvikkeiden jaosto, Roshalin rantakatu 12, tiedoittaa, että vaarallisen ammatinja iskuryhmän korteilla voidaan kangasta jakaa yhdeksän arsinaa, lankaa kaksi rullaa, neuloja kaksi kappaletta ja saippuaa puoli naulaa. A-sarjan korteilla voidaan kangasta jakaa enintäin neljä arsinaa, lankaa yksi rulla, neuloja yksi kappale ja saippuaa yksi neljäsosa naulaa. B-sadan korteilla voidaan kangasta jakaa enintäin neljä arsinaa, lankaa yksi rulla ja saippuaa kahdeksan luotia. Jakelu tullaan järjestämään ensi tilassa myöhemmin ilmoitettavassa jakelujärjestyksessä.
Aia tulee hakemaan, se ottaa Johanneksen itselleen. Hän seisoo keskellä ja puristaa kalalta haisevaa sanomalehteä mytyksi. Aia alkaa huutaa ja repii kädestä mukaansa. Hän toistelee vain ettei valtiota voi pakoon.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

813

Kieli