Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Kotiopettaja

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Pontus Palen on köyhä filosofian maisteri, jonka rahantarve pakottaa hankkimaan kotiopettajan paikan kauppaneuvos Alfons Deckerin perheestä. Decker on upporikas mies, mutta rahallakaan ei saa onnea, sillä Deckerin seuraajakseen kaavailema vanhin poika kuolee. Perheen sisäiset suhteetkin ovat pahasti tulehtuneet, sillä Deckerin toinen vaimo ja ensimmäisen vaimon lapset eivät tule toimeen keskenään.

Kotiopettaja joutuu luovimaan perheen hankalien ihmissuhteiden keskellä ollessaan puoliksi perhettä, puoliksi palvelusväkeä. Hän tuntee vetoa perheen vahvatahtoiseen tyttäreen Annaan, mutta köyhä kotiopettaja on yhteiskunnalliselta asemaltaan kaukana tämän alapuolella. Kertomuksen taustalla levittäytyy perheen kesäpaikka Tamare sekä sen ruukki ja ruutitehdas, jotka ovat kauppaneuvoksen varallisuuden kulmakiviä.

Pirjo Tuomisen Kotiopettaja on historiallinen romaani 1830-luvun alkupuolen Suomesta. Kirjassa tarkastellaan varakkaan porvarisperheen elämää yhden kesän ajan. Ajan yhteiskunnalliset vastakohtaisuudet nousevat kirjassa esiin, ja kirjan naishahmojen kautta hahmottuu, kuinka kapea oli naisen rooli. Veljiään osaavampia tyttäriä ei voida ajatellakaan johtamaan liiketoimintaa tai käymään opintietä. Kotiopettaja on samalla kertomus nimihenkilönsä kamppailusta pois köyhyydestä ja kohti haavetta päästä opiskelemaan lääkäriksi.
(Matti Järvinen/ Sanojen aika)
Romaanisarjan 1. osa
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

364

Kustantaja

Kieli

Sarjamerkintä