Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Otolliset vuodet

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!
Videot

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Iris Kähärin romaani on lämmin, taidokas kuvaus kirkkoherraperheen elämästä 70-luvun eteläsuomalaisessa asutuskeskuksessa. Se kertoo perheen kokemasta vaikeasta muutosten ajasta, jona vanhemmat saavat voimaa uskosta ja menneisyydestään; sen sijaan perheen nuoret elävät jo osittain tuntematonta tulevaisuutta.

Mikko Palaja, pian 65 vuotta täyttävä, on pienen kaupungin kirkkoherra. Hän on tunnettu, luotettu oma pappi. Hänellä on hyvä vaimo, Oili ja kolme täysikasvuista tytärtä. Vanhin tytär Raakel on kuin äitinsä, Se Hyvä Maa; nuorempien tyttärien elämäntapaa kirkkoherran on välillä vaikea ymmärtää tai hyväksyä. Sitten kaupunkiin tulee uusi nuori pappi Tuomo Niiranen. Hänen myötään Mikko Palaja joutuu omakohtaisesti vastakkain kirkon piirissä puhaltavien uusien tuulien kanssa. Kaiken lisäksi aikaansaapa, rohkeasti puhuva ja toimiva Niiranen ja kirkkoherran nuorin tytär Kaarina, jolla on avioton lapsi, löytävät toisensa. Huolet tuntuvat kasaantuvan Mikko Palajan päälle. Tiedemiesveli kokee onnettomia elämänkäänteitä, naimaton sisar Laina ja hänen hoidossaan olevan vanha isä vaativat erityistä huomioonottoa. Lopuksi maallisesta turvapaikasta, vanhasta kodikkaasta pappilastakin, on luovuttava.

Iris Kähärin romaani koskettaa: se kertoo ihmisen kestokyvystä vaativien, ylivoimaisiltakin tuntuvien haasteiden edessä, uskonnon merkityksestä ihmisen elämässä; ja toisaalta uskon, veljeyden ja ihmisyyden muuttumisesta aikojen muuttumisen myötä.
(takakansiteksti)

Kirjallisuudenlaji

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Asiasana tai oma avainsana

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

320

Kustantaja

Kieli

Videot

Elävän arkiston upotuskoodi