Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Punainen pallotuoli

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Helsingin Fredrikinkadun tienoille sijoittuvan dekkarin teemoja ovat vanhemmat ja lapset, äidinrakkauden vaikea rakentuminen, hylkäämiset ja perheeksi muotoutuminen.

Nuori Noora on saanut vauvan eivätkä arki ja äitiys suju, vaikka hyvä ystävä Jonna auttaa parhaan taitonsa mukaan. Noora kärpistelee uudessa kodissaan keskellä purkamattomia muuttolaatikoita ja lapsenitkua. Suljettujen sälekaihdinten takaa loistavat uuden sisustusliike Retrodesignin valokilvet.

Eräänä vaikeana iltana Nooran elämään astuu alakerran naapuri, näkymätön kuusikymppinen Eila Airaksinen, jolla on yllättävän tiukat otteet elämään - myös Nooran elämään.
(Tuija Lassila/ Sanojen aika)

Helsingin keskustassa väistellään Kampin rakennustyömaata, ihmetellään Eduskunnan lisärakennusta ja myrskyn runtelemaa piilipuuta Lasipalatsin kulmalla. Uupunut nuori yksinhuoltaja Noora asuu vauvansa kanssa Fredrikinkadun varrella. Samassa talossa asuva keski-ikäinen Eila astuu hänen elämäänsä, ja pian ystävätär Jonnakin toteaa Nooran olevan naisen talutushihnassa. Eila tuntee kotikatunsa ja ihmisten menemiset. Hän tarkkailee ikkunaverhojensa takaa erityisen tiiviisti vastapäistä sisustusliikettä ja sen omistajapariskuntaa. Eilan terävä katse panee merkille kaiken, vaikka häntä ei juuri kukaan muista nähneensä. Ja sitten muuan henkilö katoaa.
(Otava)

Aiheet ja teemat

Päähenkilöt

Tapahtumapaikat

Alkukieli

Tekstinäyte

Vauva huutaa kuin henkensä hädässä ja hän kanniskelee sitä muuttolaatikoiden keskellä, kunnes ei enää jaksa. Melkein kuin unessa hän kävelee vauva sylissään rappuun ja portaita ylös ja ylimmän kerroksen tuuletusparvekkeelle, jonka turvonnutta ovea on hankala avata yhdellä kädellä. Hän on vähällä pudottaa vauvan ja sitten hän jo seisookin aavistuksen verran viettävällä parvekkeella ja räntää läiskähtelee kasvoille kuin märkiä rättejä ja vauva huutaa edelleen - ja sitten hän astuu äkkiä kaiteen ääreen ja roikottaa vauvaa kainaloista mustan pihakuilun yläpuolella. Vauvan huuto lakkaa kuin seinään. Siihen hän havahtuu ja puristaa lapsen tiukasti syliinsä, mutta hän ehtii nähdä sen katseen. Se katse on juuttunut vauvan silmiin, ja hän näkee sen joka ikinen päivä, valveilla ja unissaan. Hän ei pääse siitä ikinä eroon.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

239

Kieli

Sarjamerkintä