Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Upseerin parempi elämä

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Opintopiiri 21 nimetään ventti-illan päätteeksi. 70-luku on alkanut Suomessakin, ja porvaria aletaan kaataa älymystön johdolla. Simo Laaksonen tempautuu mukaan tyttöystävänsä imussa. Toukokuun tapaaminen Lahdessa on yhtä huumaava kokemus kuin työläisten vappumarssi Tampereella. Simo saa Opintopiiri 21:ssä läpi ajatuksen, että hän pyrkii kadettikouluun: jos punakaartissa olisi aikanaan ollut strategiaa ymmärtäviä johtajia, olisi edistyksessä voitettu vuosikymmeniä. Kadettikoulu komentaa Laaksosen Presidentinlinnaan itsenäisyysjuhliin, jossa hän tutustuu neuvostodiplomaatin rouvaan – tämä ei jää Supolta huomaamatta. Samaan aikaan Opintopiiri 21 ylläpitää omaa YYA-toimintaansa Petroskoin nuorten kanssa. Keskustelua käydään, kenet hirtetään vallankumouksen jälkeen ensimmäisenä?
Jorma Ranivaara on ansioitunut myös nuortenkirjailijana, nyt hän kirjoittaa omasta nuoruudestaan aikuistenkirjan, peittelemättä hurjia tai nurjia ihanteita ja suunnitelmia, joita ajan hengessä oltiin toteuttamassa. Ranivaaran tuore, kaikellenaurava huumori on tarkkanäköisyydessään omiaan palauttamaan mieliin 70-luvun poliitisen nuoruudeninnon sekä lukuisia muita lähihistoriamme ilmiöitä.
(takakansiteksti)

Kirjallisuudenlaji

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Asiasana tai oma avainsana

Alkukieli

Tekstinäyte

Suuri osa maailmasta, jossa olin elänyt, katosi pois, ja asiat joita olin pitänyt arvossa menettivät merkityksensä, mutta luuytimessä ja veressä olevat sairaat verisolut olivat läsnä, enkä käytännöllisesti katsoen tehnyt muuta kuin hain niistä tietoa eri lähteistä, ja tieto joka sillä tavalla tuli, tuli kaaosmaisena rysäyksenä ja sekoittui muihin asioihin niin että koko maailma muuttui toiseksi. Kun minulla jossakin tajunnan vaiheessa, nukkumisen ja valvetilan välimaastossa, oli ollut joskus kumma tapa kuulla sanojen ja lauseiden virtaavan ikään kuin minusta itsestäni johtumattomista syistä, ne tulivat taas esiin ja nyt ne sisälsivät korkeampaa tietoa veritaudeista, ja mielessäni liikkuivat myelooniset leukemiat ja primitiiviset solut, ja luuydin- ja imukudosperäiset solut asettuivat oikeisiin paikkoihin, ja jokainen aikaisemmin lukemani sana oli tallella, mutta tiesin että normaalissa tilassa en saisi niitä esiin, mikä tuntui raivostuttavalta koska minulla oli se tieto kuitenkin koko ajan mukanani. Tämä tapahtui siis aina öisin, kun ulkona kävi kova tuuli ja kuulin kolahduksia katolta ja jonkin eläimen rapisevan räystään alla, joskus kuulin sateen, kuulin välillä aivan selvästi lääkärin äänen, joka sekoittui lukemaani tekstiin tai ikään kuin lääkäri olisi lukenut sitä. Se kuulosti paperista luetulta tekstiltä, koska se oli puheeksi liian huolitellusti rakennettua, ja välillä puhe muuttui englanninkieliseksi, mikä johtui lukemistani internetsivuista.
Siinä toistui usein väite että 80 prosenttia potilaista saadaan solunsalpaajahoidoilla remissiotilaan, mutta siinä oli myös koko ajan jotakin joka horjutti tätä 80 prosenttia ja se jäi näkymättömänä uhkana leijailemaan ympärille, ja minusta tuntui että se 80 prosenttia jollakin salakavalalla tavalla muuttui rivien välissä pienemmäksi luvuksi aivan huomaamatta.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

453

Kustantaja

Kieli