Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Mies kuin mies, tyttö kuin tyttö

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Runo arjesta. Naiseksi heräävän ja äidiksi kasvavan tytön tarina – elämää vailla kangastuksia, vailla suuria odotuksia ja unelmien kimmellystä.
Leena, vauraan maalaistalon tyttö, tapaa paikkakunnalle väliaikaisesti työhön tulleen, naimisissa olevan miehen. Lyhyen mutta kiihkeän suhteen päätyttyä mies palaa perheensä luokse, ja Leena huomaa odottavansa lasta. Koti käy vieraaksi, samoin katteettomia lupauksia antava mies. Kaikki sillat takanapäin palavat, mutta samalla Leena pääsee selvyyteen tunteistaan, kypsyy saamansa tehtävän mittaiseksi: nyt hän tietää pystyvänsä itse huolehtimaan omasta elämästään ja lapsestaan. Mies- heikkotahtoinen vaikkakin pohjimmiltaan hyvä – on ollut vain eräänlainen välttämätön välikappale hänen naiseksi heräämisessään.

”Marja-Liisa Vartio on luonut täydellisen taideteoksen. Kertomuksen jokaisen rivin ja sanan suorastaan imee itseensä.” Nils-Börje Stormbom, Hufvudstadsbladet
(takakansiteksti)

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Tarkka aika

Alkukieli

Tekstinäyte

Mies katkaisi oksan puusta, heilautti sitä ja pudotti sen maahan. Oksa jäi keinumaan parin ruskean kuivan ruohon varaan. Hän liikautti jalkaansa, ruohot heilahtivat, ja oksa putosi näkymättömiin. Tyttö oli seurannut silmillään tuota tarkoituksetonta liikettä. Sitten hän kumartui, katkaisi ruohon jalkansa vierestä ja alkoi pureskella sen pehmeää tyveä.
-Etkö tulisi sisään? Miehen ääni oli matala. Vähäksi aikaa vain, ellei sinulla ole kiire kotiin. Joko sinun pitäisi mennä?
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

romaani

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

280

Kieli

Ilmestymisaika

Sivumäärä

239

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä