Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Augustuksen kisat

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Marcus Hilarus Junonius pretoriaanikenturio, pelätyn keisarillisen henkivartiokaartin jäsen. Kesken keisariperheelle suoritettavan rutiinitehtävän hän on vähällä päästä hengestään. Marcus pakenee hankkimalla siirron laivastoon Misenumiin, tarpeeksi kauaksi Roomasta. Siellä merenkäyntiin tottumaton Marcus joutuu tutustumaan laivaston taitoihin.

Jo iäkäs keisari Augustus on päättänyt piirtää nimensä vahvemmin historiankirjoihin ja viihdyttää kansaa ennennäkemättömällä spektaakkelilla: meritaistelulla, joka käydään valtavalle areenalle rakennetulla tekojärvellä. Laivasto saa tehtäväkseen kouluttaa vangeista ja rikollisista kootut joukot, joiden tarkoitus on taistella ja kuolla keisarin kunniaksi, ja Marcus joutuu johtamaan toisen osapuolen kouluttamista. Pystyykö Marcus miehineen tekemään yhteiskunnan pohjasakasta todellisia taistelijoita miellyttääkseen hallitsijaa?

Augustuksen kisat on Jukka M. Heikkilän historiallinen romaani, joka sijoittuu ajanlaskun alun Rooman valtakuntaan. Marcus on kirjan päähenkilö, mutta tapahtumia seurataan useiden muidenkin henkilöiden näkökulmasta. Heikkilä kuvaa kaunistelematta ja moralisoimatta roomalaista gladiaattorikulttuuria, jossa elämän ja kuoleman raja riippuu taidosta ja usein onnestakin.

(Matti Järvinen/ Sanojen aika)
Vuoden 2 eKr. Roomassa ihmishenki ei ole paljonkaan arvoinen. Pelätyn pretoriaanikaartin eli keisarin henkivartioston upseeri Marcus saa aiheesta havaintoesityksen, kun lähtee täyttämään outoa käskyä keskellä yötä. Tehtävän jälkeen jopa siirto halveksittuun laivastoon alkaa tuntua hyvältä ajatukselta, tärkeintä on päästä pois pääkaupungista.

Uudessa asemapaikassa eli Misenumin laivastotukikohdassa Marcuksella on paljon opittavaa. Meri on pelottava elementti suurkaupungin kasvatille, mutta pahempaa on uuden tehtävän myötä odottava komennus: hänen on osallistuttava Roomassa järjestettävän meritaistelunäytöksen järjestelyihin, vietävä tuhansia gladiaattoreita taistelemaan valtaisassa tekoaltaassa hallitsijan kunniaksi - ja vastattava häviämään tuomitusta osapuolesta.

Jukka M. Heikkilän viides historiallinen romaani vie lukijansa roomalaisten gladiaattorien karuun ja hengenvaaralliseen maailmaan. Se on raju ja jännittävä seikkailukertomus ajalta, jolloin ihmiselämään suhtauduttiin perin toisin kuin nykyajan länsimaissa - vaikka silloin valettiinkin länsimaisen kulttuurin peruskiviä.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

269

Kustantaja

Kieli