Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Elnet

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Sergei Tšavainin haave oli ensimmäisen marinkielisen romaanin kirjoittaminen. Hän suunnitteli teoksesta eeppistä, suurten venäläisten kertojien tyylillä etenevää romaania, joka alkaisi vuoden 1905 tapahtumista ja etenisi lokakuun vallankumouksen jälkeiseen sisällissotaan asti. Romaanin ensimmäinen osa ilmestyi vuotta ennen kirjailijan kuolemaa 1936 Moskovassa. Tarinassa yhdistyy kaksi kohtaloa. Oppimaton metsästäjä Sakar joutuu väärin perustein vankileirille ja saa kärsiä marilaisesta taustastaan. Lopulta hän kadottaa identiteettinsä ja päätyy puna-armeijaan ensimmäisen maailmansodan loppuvaiheissa. Toinen päähenkilö on marilainen opettaja Grigori Petrovitš, joka taistelee venäläistämistoimia vastaan älymystön asein ja ajautuu lopulta väkivallan tielle.

Tšavain kirjoitti romaanille myös toisen osan, joka kuitenkin katosi jäljettömiin vuoden 1937 jälkeen. Sattumalta käsikirjoitus ilmestyi esiin arkistojen kätköistä 1960-luvun alussa ja julkaistiin jatkokertomuksena vuosina 1964-65. Vasta toinen osa paljastaa teoksen eeppiset mittasuhteet.

Tällä hetkellä Sergei Tšavainin Elnet on marilaisen kirjallisuuden suurin klassikko, joka on ilmestynyt myös venäjänkielisenä käännöksenä. Teoksen suomentamisella on suuri kulttuurinen merkitys, ja se avaa ainutlaatuisen näköalan paitsi marin historiaan myös suomen sukukielien kirjalliseen perintöön.
(Faros)

Kirjallisuudenlaji

Aiheet ja teemat

Tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Nimi

Ilmestymisaika

Sivumäärä

301

Kääntäjä