Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Makreeta, merensoutajan vaimo

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

"Miesten meren" rinnakkaisteos, väkevä romaani Jäämeren rantojen uhkeista ja sitkeistä naisista, joiden elämänvaiheisiin lähtevien ja palaavien merensoutajien kohtalot kietoutuvat. (Otava)

- - -

K. M. Walleniuksen suuri Jäämeren kirja ”Miesten meri” on nyt saanut kauan odotetun rinnakkaisteoksen, joka täydentää edeltäjänsä merellisten kohtaloiden kuvausta maankamaralta käsin: se näyttää seudut ja ympäristöt, josta merensoutajat lähtevät koville retkilleen ja jonne he palaavat, mikäli palaavat.
”Makreeta” ei kuitenkaan liity suoranaisesti eikä jatkona ”Miesten mereen”, eikä se ole tämän tapaan kokoelman kertomuksia, vaan itsenäinen, yhtenäinen romaani. Rakenteeltaan se on erikoinen: sitä voisi verrata jokeen, joka alkaa monina pikku virtoina ja viimein kertyy leveäksi kymeksi. Wallenius kuvaa nimittäin aluksi itsensä Ruijan astuttamisen taustaa, hän kertoo jakso jaksolta erillisiä kohtaloita pääasiallisesti Tornionjokilaaksosta, ihmisiä, jotka köyhyyden, vastoinkäymisten, jopa lapsikaupan ajamina lähtevät pohjoiseen ja alkavat rakentaa elämäänsä sinne meren äärelle. Ruijassa heidän vaiheensa sitten nivoutuvat toisiinsa ja kirja kokoontuu yhtenäiseksi kertomukseksi. Keskushenkilönä on Makreeta, monet kovat kokenut luja ja sitkeä nainen; hänestä kilpailevat lapsena kaupattu Petteri Sassali, maan tuntumassa pysyvä kauppias, ja Antti, merensoutaja. Taustana on koko suomalainen Ruija pappeineen, virkamiehineen, kalastajineen, seikkailijoineen; alkukantainen ja kovaotteinen yhteisö.
”Makreeta” on aihepiiriltään karu ja samalla väkevästi värikäs romaani, jonka tyyli on rikasta ja lujaa, kerronnan vire innoittunutta. Teokseen on Erkki Tanttu piirtänyt joukon pohjoiseen maisemaan liittyviä vinjettejä.
(takakansiteksti)

Kirjallisuudenlaji

Henkilöt, toimijat

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

romaani

Ilmestymisaika

Sivumäärä

369

Kieli

Kuvittaja