Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Kivikello

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Kivikello on Konrádin edellisen romaanin Pidot puutarhassa rinnakkaisteos: siinä on samoja henkilöitä, se varioi samoja teemoja mutta uudesta näkökulmasta. Siinä missä ”Pidot” liikkui eri puolilla Unkaria ja muutakin maailmaa ja ajassa 1930-luvulta nykypäivään. ”Kivikello” keskittyy nykyhetkeen fiktiivisessä Kandorin kaupungissa ja kansannousun ajan Budapestiin.
Romaanin keskushahmo on professori János Dragomán, ”kosmopoliittinen intellektuelli”, joka palaa eläkepäivikseen kotiseudulleen Kandoriin. Siellä hän tapaa vanhat ystävänsä David Kobran ja Antal Tomborin; sieltä hän myös yllättäen löytää perheen: tyttären ja lapsenlapsen.
Dragománin vastapoolina teoksessa on toisaalta Antal Tombor, elokuvaohjaaja ja Kandorin pormestari, juhlamenojen ohjaaja, toisaalta Kuno Aba, Kandorin yliopiston rehtori. Näihin kumpaankin Dragománin, suuren Don Juanin, yhdistää nainen: Tomborin vaimo Melinda on hänen entinen rakastettunsa, Aban vaimo Sandra tuleva.
Dragomán on olevaisen ymmärtäjä ja eräänlainen mystikko. Aba on tulevaisuuden takoja, ideologi ja visionääri. Hänen kuningasajatuksensa on ideologiaan perustuva valtioliitto, ”Tonavan monarkia”, jonka keskuksena olisi Kandor. Kansanousun aikana Dragománin ja Aban vastakkaisuus sai aikaan traagisen konfliktin; nyt konflikti puhkeaa uudelleen ja taas on seurauksena tragedia.
(lieveteksti)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

410

Kustantaja

Kääntäjä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

378

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä