Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.
Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Ystävän muotokuva

Tyyppi
romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
kuvaus
"Täydellisen ihmisen idean ja sen varjon teema kehittää satiiria ja oikullista pohdintaa mutta ennen muuta ihon, limakalvojen ja siittimen homoseksuaalista runoutta" (Pekka Tarkka)
Pentti Holapan romaani kertoo kahden nuoren miehen intohimoisesta ja raatelevasta ystävyydestä sodanjälkeisinä vuosina. Aistillisen lihasromantiikan ja sävykkään kulttuuriparodian täyttämässä teoksessaan 50-luvun modernistina julkisuuteen tullut kirjailija irtautuu sovinnaisista kaavoista rohkeammin kuin koskaan aikaisemmin.

”Asser Vaho on minun päässäni ja vie siellä kaiken liikenevän tilan eikä tyydy edes siihen. Asser on ekspansiivinen, valloittaja, ja kuten kaikki valloittajat, hän tunkeutuu uusille alueille hävittämällä kyliä ja viljelyksiä, tappamalla pahaa-aavistamattomia ja syyttömiä ihmisiä. - - Sarvitta ja hampaitta: Olen päättänyt kirjoittaa romaanin Asser Vahosta.”
(takakansiteksti)
Aiheet ja teemat
Päähenkilöt
Konkreettiset tapahtumapaikat
Tarkka aika
Asiasana tai oma avainsana
Alkukieli
Tekstinäyte
Eläimellisyys ei kertomuksessamme merkitse alennustilaa, ei rappiota. Joka yö sinä makaat eläimen kanssa ja eläin herää sinun vuoteessasi sinun herätessäsi. Sinä itse olet eläin sinun nahoissasi, ja niin olen minäkin, mutta me olemme opetettuja eläimiä. Aamulla vedämme suojaksemme läpinäkyvän ihmiskaavun ja uskottelemme itsellemme, että alastomuutemme ei näy sen alta. Eivät kaikki sitä näekään. Eivät näe, koska eivät suostu katsomaan.
Kulttuuri on vapaaehtoista sokeutta, yksilön kohdalla pakollista vapaaehtoisuutta. Harvat havaitsevat valinnanvaran ja vielä harvemmat sitä käyttävät. Uskonnoista en edes puhu. Apua! Meidät kastroidaan. Onneksi eläin tulee öisin avuksemme ja lahjoittaa meille uudet elimet.
Puhun epäjohdonmukaisesti. Välillä vaahtoan kuin alkuihminen, siis kuin kaunis kiiltäväkarvainen lihansyöjänisäkäs. Hetken kuluttua tunnustaudun pikkuporvariksi, joka ei ole koskaan uskaltanut katsoa itseään peilistä eikä kuunnella sisäelintensä ahdistunutta rukousta.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.
julkaisut
Ensimmäinen julkaisu
kyllä
Ilmestymisaika
Sivumäärä
576
Kustantaja
Kieli
Kääntäjä
Alanimeke
romaani
Ensimmäinen julkaisu
kyllä
Ilmestymisaika
Sivumäärä
480
Kustantaja
Ensimmäinen julkaisu
kyllä
Ilmestymisaika
Sivumäärä
398
Kustantaja
Kieli