Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Ystävän muotokuva

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

"Täydellisen ihmisen idean ja sen varjon teema kehittää satiiria ja oikullista pohdintaa mutta ennen muuta ihon, limakalvojen ja siittimen homoseksuaalista runoutta" (Pekka Tarkka)
Pentti Holapan romaani kertoo kahden nuoren miehen intohimoisesta ja raatelevasta ystävyydestä sodanjälkeisinä vuosina. Aistillisen lihasromantiikan ja sävykkään kulttuuriparodian täyttämässä teoksessaan 50-luvun modernistina julkisuuteen tullut kirjailija irtautuu sovinnaisista kaavoista rohkeammin kuin koskaan aikaisemmin.

”Asser Vaho on minun päässäni ja vie siellä kaiken liikenevän tilan eikä tyydy edes siihen. Asser on ekspansiivinen, valloittaja, ja kuten kaikki valloittajat, hän tunkeutuu uusille alueille hävittämällä kyliä ja viljelyksiä, tappamalla pahaa-aavistamattomia ja syyttömiä ihmisiä. - - Sarvitta ja hampaitta: Olen päättänyt kirjoittaa romaanin Asser Vahosta.”
(takakansiteksti)

Aiheet ja teemat

Päähenkilöt

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Asiasana tai oma avainsana

Alkukieli

Tekstinäyte

Eläimellisyys ei kertomuksessamme merkitse alennustilaa, ei rappiota. Joka yö sinä makaat eläimen kanssa ja eläin herää sinun vuoteessasi sinun herätessäsi. Sinä itse olet eläin sinun nahoissasi, ja niin olen minäkin, mutta me olemme opetettuja eläimiä. Aamulla vedämme suojaksemme läpinäkyvän ihmiskaavun ja uskottelemme itsellemme, että alastomuutemme ei näy sen alta. Eivät kaikki sitä näekään. Eivät näe, koska eivät suostu katsomaan.
Kulttuuri on vapaaehtoista sokeutta, yksilön kohdalla pakollista vapaaehtoisuutta. Harvat havaitsevat valinnanvaran ja vielä harvemmat sitä käyttävät. Uskonnoista en edes puhu. Apua! Meidät kastroidaan. Onneksi eläin tulee öisin avuksemme ja lahjoittaa meille uudet elimet.
Puhun epäjohdonmukaisesti. Välillä vaahtoan kuin alkuihminen, siis kuin kaunis kiiltäväkarvainen lihansyöjänisäkäs. Hetken kuluttua tunnustaudun pikkuporvariksi, joka ei ole koskaan uskaltanut katsoa itseään peilistä eikä kuunnella sisäelintensä ahdistunutta rukousta.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

576

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Alanimeke

romaani

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

480

Kustantaja

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

398

Kustantaja