Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Kirsikankukkajuhla ; Tuuli männyissä ; Pilviverho ; Luumupuun oksa

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Genjin tarina:1 Kirsikankukkajuhla

Genjin tarina on maailman ensimmäinen suurromaani ja yhä Japanin kirjallisuuden arvostetuin teos. Se syntyi lähes tahattomasti: noin tuhat vuotta sitten Heian-kauden (794-1185) Kiotossa, jossa keisarinnan kamarirouva Murasaki kirjoitteli kertomuksia, lähinnä toisten hovinaisten ratoksi. Keskushenkilönä kertomuksissa oli kuviteltu sankari ”sädehtivä Genji”, mutta itse tarinan Murasaki sijoitti tuntemaansa 1000-luvun Kiotoon, ylimystön ja hovin maailmaan. Syntyi jotakin uutta: kuvitteellista kirjallisuutta, kertomakirjallisuutta. Ja kamarirouva itse sijoittui maailmankirjallisuuteen yhtenä sen huomattavimmista naiskirjailijoista.

Genjin tarinalle on esitetty aikojen kuluessa hyvin erilaisia tulkintoja. Genji on keisarin ja sivuvaimon poika, loistavan kaunis, loistavan lahjakas. Silti hänkin kärsii rakkauden tähden. Hän lohduttautuu lukemattomilla rakkausseikkailuilla, jotka toisinaan tuottavat hänelle suuren ilon, toisinaan johtavat hänet tukaliin tilanteisiin, ovat saattaa hänet tuhoonkin.

Genjin tarinan alkuperäinen käsikirjoitus on kadonnut; luotettavimmat kopiot ovat 1200-luvulta ja niihin perustuu nyt ilmestyvä suomennoskin. Nykyisessä kokoonpanossa Genjin tarina käsittää kaikkiaan 54 lukua, joista yhdeksän ensimmäistä sisältyy tähän kirjaan.
(takakansiteksti)
Genjin tarina:2 Tuuli männyissä

Sädehtivä Genji, keisarin ja sivuvaimon poika, on nyt kaksikymmentäkolmevuotias ja hänen elämässään alkaa koettelemusten aika. Odottamattomat tapahtumat pakottavat hänet maanpakoon Suman autiolle rannikolle. Ero ystävistä ja rakastetuista on raskas. Suman kokemuksista kauhistuttavin on monta päivää raivoava ukkosmyrsky, joka on viedä häneltä hengen. Mutta sitten Genjin elämässä koitta uusi nousu. Akashita, vuorenrinteen majasta, löytyy uusi ihastus. Ja vallankeikaukset Kiotossa nostavat Genjin jälleen huipulle. Tärkeiden virkatehtävien ohessa hän kuitenkin ehtii ilahduttaa – jos itkettääkin – hyvin monia naisia. (takakansitekstistä)
Genjin tarina:3 Pilviverho

Kolmekymmentäkaksivuotiaana Genji, keisarin ja sivuvaimon poika, on sädehtivämpi kuin koskaan. Hän on jo ennättänyt elämässään paljon, rakastaa, erota, kokea myös kuoleman aiheuttaman eron tuskan. Nyt Genji ryhtyy suureen hankkeeseen: rakennuttamaan itselleen Kiotoon uutta palatsia, puutarhoineen ja puistoineen verratonta maallista paratiisia. Palatsin paviljonkeihin ja siipirakennuksiin hän sijoittaisi elämänsä tärkeimmät naiset. Ja jälleen tulee uusi merkittävä ihminen Genjin elämään: Genjin kiintymys nuoreen suojattiinsa, alkaa muistuttaa kiihkeää rakastumista. (takakansitekstistä)
Genjin tarina:4 Luumupuun oksa

Tässä osassa Genji kohoaa lähes keisarin veroiseksi mahtimieheksi. Hän lähestyy neljättäkymmenettä ikävuottaan ja koko hovi keisarista alkaen ryhtyy valmistelemaan suuria juhlia hänen kunniakseen. Hänelle myönnetään uusi arvo ja hänen vaurautensa lisääntyy entisestään. Genji paljastaa vihdoin Tamakazuran syntyperän. Laahuksenvyöttäjäisjuhlassaan Tamakazura tapaa ensi kerran Tōno Chūjōn, joka vasta nyt on saanut tietää olevansa hänen isänsä. Hovimiehet kiusaavat Tamakazuraa rakkaudentunnustuksillaan; kaikkien yllätykseksi hän valitsee puolisokseen kenraali Higekuron. Valinta ei miellytä Genjiä, joka kuitenkin järjestää parille juhlalliset häät. (takakansitekstistä)
Suomeksi julkaistu neljässä osassa: Kirsikankukkajuhla; Tuuli männyissä; Pilviverho; Luumupuun oksa.

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Asiasanayhdistelmät

Alkukieli

Elokuvat

Vie pois Kirjasampo.fi-sivustolta.

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

252

Kieli

Ilmestymisaika

Sivumäärä

187

Kieli

Ilmestymisaika

Sivumäärä

295

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

150

Kieli

Sarjamerkintä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

252

Kustantaja

Kieli

Sarjamerkintä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Kieli

Ilmestymisaika

Sivumäärä

303

Kieli

Lisätietoja

Suomennos perustuu kärsikirjoituskopioon joka on 1200-luvulta. Alkuperäinen käsikirjoitus on kadonnut.
Suomentanut Martti Turunen, runot suomentanut Kai Nieminen