Maista, niin muistat

Tyyppi

novellikokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Eeppisen kerronnan taitajana tunnettu Koivukari palaa kymmenen vuoden tauon jälkeen lyhyempien tarinoiden pariin.

Koivukarin kertomuksia voisi luonnehtia viistoiksi. Niille ominaisesti ensin selviävät seuraukset ja vasta lopussa kaiken alkusyy. Ihmisten toimia tuppaa ohjaamaan joko tietämättömyys tai ymmärtämättömyys. Toisinaan teot ovat peruuttamattomia, ja myös kauhistuttavia.

Tarinat ovat sävyltään tummia, mutta esimerkiksi niminovellissa järki jätetään sen verran porstuan puolelle, että naurullekin on sijansa. Novellin nimi viittaa margariiniin, jolla on outoja sivuvaikutuksia.

Koivukarin kielellinen tyylitaituruus tekee lukuelämyksestä hienon. Erilaiset rekisterit putoavat paikoilleen kuin ne olisivat aina olleet juuri siinä, juuri tässä yhteydessä. Kirjailija Joni Skiftesvik kirjoitti Oulussa ilmestyvässä sanomalehti Kalevassa Koivukarin vuosi sitten ilmestyneestä romaanista Meren yli, kiven sisään muun muassa: "Koivukari on taitava sanankäyttäjä. Hänellä on korvaa ja kykyä aidoille ilmaisuille."

Maista, niin ahmit kaiken. Ja muistat pitkään.
Novellikokoelma on osoitus novellimuodon suvereenista hallinnasta. Tarinoissa liikutaan urbaanissakin maailmassa. ”Jotain tuttua” novellissa ovat aiheina nykypäivän monimutkaiset parisuhteet ja pätkätyöt. Koivukarin kielellistä taituruutta kuvaa hyvin leikittely sanoilla sitku, mutku ja nykko. Koivukari on novelleissaan tavoittanut jotain olennaista omasta ajastamme. Hän ei ole siis vain historian eläväksi tekevä kuvittaja, vaan tarkka nykypäivän elämänmenon tarkkailija ja jopa ankara kriitikko.
(Jukka Uotila/ Sanojen aika)

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

novelleja

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

166

Kustantaja