Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Vallankumoussankari

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Saksa vuoden 1918 jälkeen:
Aselepo, rauhansopimus. Sekasortoa, poliittista kuohuntaa, vallankumouksia vallankumouksien jälkeen. Münchenissä ja Berliinissä julistettuja tasavaltoja. Spartakisteja, sosialisteja, oikeistolaisia. Berliini järjestyksen kourissa. Rosa Luxemburgin murha. Kappin vallankaappausyritys. Ulkoministeri Rathenaun murha. Olutkapakan valtaus Münchenissä 1923, ja Hitler.

Virallista historiaa viiden vuoden ajalta, jolloin tapahtumien kuohussa aate törmäsi aatteeseen, valtapyrkimys valtapyrkimykseen. Miten sitten tässä kuohussa selvisi tavallinen ihminen, keskiarvosaksalainen, olivatko hänen kohtalonsa toiset kuin esimerkiksi samoihin aikoihin kansalaissodan pyörteissä kamppailevan suomalaisen?

Hansa Erich Nossackin ”Vallankumoussankari” pureutuu tällaiseen yksittäistapaukseen – ja löytää siitä runsaasti yleispätevää. Hampurin raatihuoneen valtauksesta 1919 lähtien kirjailija näyttää muun muassa, miten järkkymätön voi olla keskiluokan ajatusmaailma, miten hämmästyttäviä ihmisten toimintavaikuttimet. Olematta vastavallankumouksellinen on teoksen sankarilla näet taistelunsa motiivina ”Niinhän on tapana tehdä vallankumouksissa” eikä esimerkiksi ”Heil Moskova” kuten hänen neuvottomammilla tovereillaan…

Mutta Nossackin teos on enemmänkin, ei vain porvaristo ja vallankumous pähkinänkuoressa. Ennen muuta se on koomisin taittein rakentuva tutkielma dokumentoidun ja todellisen historian eroista, yritys tehdä historia ”inhimillisemmäksi” ja osoittaa että ”inhimillisestihän se on tapahtunutkin”.
(takakansiteksti)

Kirjallisuudenlaji

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tapahtuma-aika

Tarkka aika

Asiasana tai oma avainsana

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Kieli

Ilmestymisaika

Sivumäärä

180

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä