Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Voimattomuus

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Faktat ovat:
Henkilö A (Jaakko, pappi)
Henkilö B (Harriet, edellisen vaimo)
Vieras (Jokke, edellisten pojan ystävä)
Mökki
Juhannus

Tilanne:
Mökki kuuluu A:lle ja B:lle. Vieras saapuu kutsumatta.

A ja B ovat olleet naimisissa kolmekymmentäkaksi vuotta. A on ollut uskollinen B:lle koko sen ajan. A on voittanut kiusaukset, mutta mitä on liikkunut B:n mielessä? Ja mitä siellä liikkuu, kun vieras saapuu juhannuksena mökille?
Voimattomuudessa soivat ihmisten sisäiset ja väliset jännitteet niin avioliitossa, perheessä kuin sukupolvien välillä. Suuret ikäluokat elävät paradokseista, toteaa A:n ja B:n kesävieras – edetään nopeasti, mutta ei päädytä mihinkään. Saision kolmiodraamassa kangistunut parisuhde liikahtaa vihdoin ja päätyy johonkin: kriisiin, kun Harriet tekee ratkaisunsa eikä näytä katuvan sitä.
(takakansiteksti)


Proosaa ja draamaa taitavasti sekoittava romaani tutkii tinkimättömästi parisuhdetta, uskoa, elämänvalhetta ja sukupolvien välistä kuilua. Suuriin ikäluokkiin kuuluva pappi Jaakko ajautuu syvään kriisiin vaimon syrjähypyn paljastuttua. Harriet muuttaa nuoren rakastajansa luo ja Jaakon koko maailma romahtaa. Avioliitto ja usko paljastuvat ontoiksi. Jaakko huomaa olevansa täysin yksin, koska on menettänyt Harrietin ja Jumalan, ainoat joille on koskaan voinut puhua.

Äänien kirjo on romaanissa suuri. Puhujina ovat Jaakko, Harriet, ainoa poika Mikael, nuori rakastaja Jokke, lukemattomat Harrietin naisystävät sekä muutamat sivulliset. Vaihtuvista näkökulmista kasvaa tiukka analyysi uskosta, ihmisten elämästä ja avioliitosta. Henkilöt tarkastelevat toisiaan armottomasti, mutta eivät oivalla muiden tarkkailevan heitä samanlaisella katseella.
(Tuija Lassila/ Sanojen aika)
Voimattomuus on osa trilogiaa, joka alkoi näytelmällä Tunnottomuus

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Asiasanayhdistelmät

Alkukieli

Tekstinäyte

Juhannus nousee ikkunoiden takana kuin pärskivä koski, ja minä seison säleverhojen takana naurettavissa partiopojan shortseissani jauhamassa itseni ja poikani ominaisuuksia niin kuin tukisukkainen, puolivillainen perheterapeutti.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

491

Kustantaja

Lisätietoja

Englanninkielinen katkelma "Midsummer madness" aikakauskirjassa Books from Finland 4/2005, kääntäjä Lola Rogers.