Ovi avautuu

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

runokokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Yrjö Kaijärven uudet runot kohoavat maaperältä, jota on hedelmöittänyt hänen taistelevien, kärsivien ja kaatuneitten veljiensä uhrikuoleman voima. He ovat antaneet hänelle tämän maan entistä rakkaampana, tämän kansan entistä kalliimpana, tämän kielen entistä rikkaampana, ja hän tuntee sielunsa avartuneen ja herkistyneen uusien kokemusten ja näkyjen edessä. "Ovi avautuu" on kypsää ja syvällistä lyriikkaa, jonka pohjalla soi suuren murrosajan vakavuus ja miehekäs nöyryys ja joka antaa uuden lisän Kaijärven runosoittimen rikkaaseen sävelkieleen.

(Otava)

"'Ovi avautuu' on vakuuttava näyte siitä, että Kaijärvessä tämän hetken lyriikkamme omistaa korkeaa luokkaa olevan runon ja sanan taitelijan." (Maist. Leevi Valkama Uudessa Suomesa.)

- - -

Kokonaan talvisodan jälkeen syntynyt, painava ja mielenkiintoinen kokoelma "Ovi avautuu" käsittää myös Kaijärven isänmaalliseksi sanottavat runouden ydinosan. On luonnollista ja hänen tuntijoilleen itsestään selvää, että kotimaan kohtalot hänelle näkyvät ensi sijassa kotikylän kohtaloina. Aikojen paino, liian raskaiden uhrien tuska, veren väri tuntuvat monissa kauneissa säkeissä, joiden joukossa varmaan on runoilijan kaikkein parhaita. (Rafael Koskimiehen alkusanoista teoksessa Kotikylä - valikoima aikaisempaa ja uutta, 1953)

Aiheet ja teemat

Tapahtumapaikat

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

runoja

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

102

Kieli