Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Näyttelijä

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Kuka kyläläisistä voisi näytellä Vapahtajan osan? Kuka suostuisi ottamaan kannettavakseen niin suuren roolin? Sopivin tähän tehtävään on paikkakunnalle harhautunut entinen näyttelijä, laiha nukkavieru mies, jonka ura oli aikoinaan katkennut jatkuvien juhlien humussa.
Hänelle luvataan kolme sataa markkaa ja annetaan roolivihko mukaan. Varoen hän selailee sitä, koettaa arkaillen muistella miksi he ristiinnaulitsivat hänet, miettii miten hänet ripustetaan ristille. Nauloja ei voi käyttää. Tämähän on näytelmä.
Suggestiivisella teholla Pentti Konttinen kuvaa yksinäisyyden kehää, joka alkaa kiertyä miehen ympärille. ensin ihmeteltiin sitä, että entinen juopporenttu oli saanut tuon suuren osan, sitten vaietaan, aletaan arastella. Nainen, joka iltaisin pistäytyi miestä katsomassa tämän yksinäisessä ullakkohuoneessa, ei naura enää, itkeä tuhruttaa vain hiljakseen. Konttorin johtaja siirtää miehen pois yleisön näkyviltä. Sanoo että pitkäksi kasvanut parta vaivaa ihmisiä.
Lopulta on aivan yksinäistä. Valkoinen kaapu odottaa komerossa, puuseppä on tehnyt lujan ristin, pappi kehottaa miestä lukemaan Jobin kirjaa.
(takakansiteksti)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

224

Kustantaja

Kieli