Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Synnin miilu

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Voimakas, karjalaisen värikylläinen romaani erään lahjoitusmaahovin talonpoikien rikoksesta ja rangaistuksesta - suomalaisen vapaustahdon ja lannistumattoman uhmamielen hehkuva ylistyslaulu.

(Otava)

Tämä väkevätehoinen romaani on sijoitettu aikaan, jolloin vielä lahjoistusmaahovien isännät koettivat raipoillaan pitää suomalaista talonpoikaa maaorjuuden nöyryytyksessä.
Nokelan kylän miehet määrätään ylimääräiseen miilunpolttuun ja heille paimeneksi hovin metsäkasakka Miihka, piiskuri ja vihattu mies. Miihkan ilmestyminen miiluaholle röyhkeänä ja ärsyttävänä kiihottaa mielet raivoon, joka kuohahtaa yli äyräittensä. Tapahtuu murha.
Salatakseen rikoksensa miehet polttavat murhatun Miihkan ruumiin miilussaan. Mutta kolkkoa ruumismiilua poltettaessa raskaan taakan painaessa tuntoja ja ilmituloa pelätessä miesten mielissä kypsyy uusi vakaumus: tässä synnin miilussa palaakin poroksi heidän heikkoutensa, pelkonsa ja alennuksensa. He tahtovat vastata teostaan ja sillä osoittaa olevansa vapaita miehiä. Rangaistus ei jää tulematta, mutta he ottavat sen vastaan suoraselkäisinä ja näyttävät, ettei suomalaisen miehen järkkymätöntä uhmamieltä ja vapaudentahtoa lannisteta.
"Synnin miilu" on tekijänsä tähänastisessa tuontannossa sekä kypsin että mielenkiintoisin teos.

(Otava)

Henkilöt, toimijat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

460

Kustantaja

Kieli

Osana julkaisua

Ilmestymisaika

Kieli

Osana julkaisua