Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.
Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Pukuhuone

Tyyppi
romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
kuvaus
Anna on nuori ja ennakkoluuloton näyttelijätär, jonka ura on aluksi pelkkää vastoinkäymistä. Teatterikoulusta hänet potkitaan ’lahjattomuuden’ vuoksi, ensimmäiset tilapäisvälikirjansa hän saa sattumalta ja hän joutuu toimimaan lähinnä kuiskaajana ja tarpeistonhoitajana. Mutta juuri tässä ulkopuolisen osassa hän saattaa tarkkanäköisesti seurata näyttelijäin arkielämää, heidän rakkausjuttujaan, keskinäisiä juonittelujaan ja omituisuuksiaan. Vihdoin hän pääsee itsekin lavalle ja onnistuu vaistomaisen eläytymiskykynsä ansiosta luomaan ensimmäisestä osastaan todellisen näyttelijäntyön, kokee näyttelijän ammatin huumaavimmat hetket. Mutta sittenkin hän tuntee, ettei se – teatterin ilot ja surut – ole häntä varten. Ja kun hän sitten tapaa oikean miehen, on hänen ratkaisunaan avioliitto – jossa hän tosin ei voi olla kaipaamatta näyttämön palkeilla tapahtuvaa teatterin ihmettä.
Raija Rovamo, joka tuntee omakohtaisesti kuvaamansa ympäristön, on tehnyt esikoisromaanillaan kirjallisen alueenvaltauksen. Teatterin värikäs ja mielenkiintoinen maailma, kulissientakainen elämä ja sen erilaiset ihmiskohtalot saavat tässä teoksessa eloisan kuvauksensa. Lukija kokee tekijän myötä niin pukuhuoneiden arjen kuin lavalla parhaimmillaan vallitsevan taiteen lumouksen.
(takakansiteksti)
Aiheet ja teemat
Tapahtumapaikat
Tarkka aika
Alkukieli
Tekstinäyte
Ajatukseni risteilivät levottomina, ne huolehtivat kotiin jääneistä lapsista, heidän kosteista jalkineistaan ja samassa jo taas luetteloivat pienen matkalaukkuni sisältöä. Olenko muistanut kaiken, enhän vian mitään unohtanut? Lähtö oli kiireinen, kaikki tapahtui niin nopeasti, itse en edes päätöstä tehnyt. Sirkka ja Olli sen tekivät, minä vain itkuni lomaan nyökyttelin. Kävin illalla heidän luonaan ja silloin se tuli, tuo itku. Nämä kaksi viikkoa on jo kurkussa kuristanut, luomien takan kiertänyt, mutta eilen se lopultakin itsensä irti riuhtaisi ja minä itkin. Minä suorastaan uikutin, tuollaista kireän ja loukatun naisen epämiellyttävää itkua, joka samanaikaisesti on äänekästä nyyhkytystä, nenän niistämistä ja sekavia sanoja, jotka katkeilevat äänen pettäessä ja itkun ryöstäytyessä entistä voimakkaammaksi. Ymmärrän kyllä, että sellainen on toisille epämiellyttävää ja mikä pahempi, itsellekin, sitten jälkeenpäin. Mutta olin niin katkera Martille. Täällä me olemme olleet jo toista vuotta kuin seisovassa, haisevassa vedessä, liikahtamatta minnekään ja kun hän nyt sai tilaisuuden lähteä Helsinkiin erään kurssitoverinsa sijaiseksi, niin piti lähtöään selviönä, eikä edes hetkeäkään epäröinyt lupautuessaan. Luonnollisesti minäkin iloitsin hänen lähdöstään ja siitä että itsekin siten saisin tilaisuuden matkaan.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.
julkaisut
Ensimmäinen julkaisu
kyllä
Ilmestymisaika
Sivumäärä
143
Kustantaja
Kieli