Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Haukka lentää

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

”Sota on lapsuudenkokemuksista vaikein. Ajallisesti me etäännymme rauhanteosta, mutta kestää vielä kauan, ennen kun olemme psykologisesti vapaat sodasta. Taloudellisesti olemme sen selvittäneet, mutta ihmismielen muutos vie sukupolven ajan. Sota on tämän sukupolven laajamittaisin ihmissuhteiden säätelijä.
Romaanini on karjalaiseen maisemaan sijoitettu 1940-luvun tapahtumien jälkinäytös: kahden sukupolven yhteentörmäys. Yritän osoittaa, että niin kauan kuin on vielä sodan ihmisiä, niin kauan voi yksityinen taistelu puhjeta ihmismielessä – keskellä Paasikiven-Kekkosen aikaa, keskellä länsieurooppalaista hyvinvointia. – Sota saa liian usein romanttiset piirteet, se on vain taisteluja, jotka on käyty. Mutta haukka lentää yhä tämänkin päivän ihmisten yllä”
Näin luonnehtii Matti Summanen esikoisteostaan. Etelä-Karjalan Maakuntaliiton kirjoituskilpailun arvostelulautakunta sanoo arvostelussaan mm.
”Matti Summasen voittajateoksessa Haukka lentää kuvataan yksityisen ihmisen suhdetta lähihistoriaan sekä paikallisiin ja yleismaailmallisiin ajankohtaisiin ongelmiin. Tekijä käyttää taitavasti hyväkseen liikkumista ajassa. Päähenkilön ajatusten ja assosiaatioiden kautta rakentuu kuva ajattelevasta ihmisestä, joka joutuu hakemaan tietään menneisyyden ja nykyisyyden ristiriitatilanteessa. Kieli on elävää ja tuoretta ja soveltuu hyvin käsiteltävään ainekseen.”
(takakansiteksti)

Kirjallisuudenlaji

Henkilöt, toimijat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tapahtuma-aika

Asiasanayhdistelmät

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

romaani

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

212

Kustantaja