Suhteettomia tiloja

Tyyppi

novellikokoelmat

Tekijä

Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Novellikokoelman tarinoissa mm. suunnitellaan vanhuskanaloita eli vanhukset talletetaan kanahäkkeihin, joissa on reikä ulostamiselle ja patja lattialla, ja asuintalojen alakerroissa pidetään asumassa syrjäytyneitä alkoholisteja, joilta saadaan vuokratulot heille toimitettuja viinapulloja vastaan. Kertomuksissa vilisee yksinäisiä erakoita, tunteettomia scifiyhteiskunnan jäseniä sekä ihmisiä, joita työelämä muuten vaan orjuuttaa mielin määrin. Yksinäiset lapset elävät tietokoneistetuissa asunnoissa, joissa ei vanhemmat viihdy. Yhteiskunta näyttäytyy synkkänä ja rankkana, mutta toivo pilkahtelee ajoittain. Jos tämä on tulevaisuutta, ikuinen elämä ei todellakaan houkuta. (Satu Vähämaa/ Sanojen aika)
Suhteettomien tilojen novelleissa vilahtavat vinksahtaneet maailmat, jotka saattaisivat jonain päivänä olla totta. Orgasmikielteisiä naisia hoidetaan taloissa, joissa heitä palvelevat nuoret urokset, mutta tuoko halupilleri tyydytyksen? Mitä sanovat kunnanjohtajat, kun heille esitellään Kukkaiskotia, uuden ajan hoitolaitosta eli entistä kanalaa, jonka häkkeihin kaavaillaan vanhuksia vieri viereen? Entä mitä tapahtuu arvostetun asuinalueen talojen kellareissa? Novelleissa yhteiskunta synkistyy ja rankistuu, mutta ihmisen taistelutahto säilyy. Eteen tulevista absurdeistakin tilanteista selvitään terveen järjen avulla.

Outi Alm kysyy, mihin kaikkeen me totumme. Huolella kuviteltujen maailmojen taustalla on tiukka yhteiskunnallinen ote, mutta lähtökohtana yksittäiset ihmiskohtalot. Kipeissäkin tarinoissa kaikuu usein nauru. Ja pieni lohtu – mutta ei mitätön.
(Gummerus)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

218

Kustantaja