Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Herra Rehtori

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

“Ketä Jupiter vihaa, siitä hän tekee opettajan.”

Herra Rehtori saa oman kasvatuksensa lempeältä poliisiisältä ja ankaralta vahtimestariäidiltä. Hän on nuorena katulähetyksen palavasieluinen puhuja, joka saarnaa Kakolan kuuliaisille vangeille ja myöhemmin Suomen levottomille koululaisille. Suurten myllerrysten pyörteissä kansakoulun kynttilästä tulee suomalaisen peruskoulun tinkimätön kehittäjä ja poliittinen vaikuttaja.

Suurkoulun johtajana Herra Rehtori keskeyttää oppitunteja ankarilla kuulutuksillaan ja järjestää jälki-istunnot aamukuudelta. Opettajien, vanhempien ja virkamiesten jatkuvan pommituksen kohteenakin hän pysyy järkähtämättömänä koulun peräseinänä. Rehtorilla on vähän ystäviä ja paljon vihamiehiä, mutta itse hän ei lakkaa julistamasta rakkauden ilosanomaa.

Jos kukaan muu ei enää jaksa, rehtori jaksaa. Yhden miehen taistelussa tuulimyllyjä vastaan aika on lopulta Herra Rehtorin väsymättömin vastustaja: “Kaikki mikä on puhuttu, on tuuleen puhuttu. Kaikki mikä on kirjoitettu, on pelkkää mustaa tahraa maatuvalla paperilla.”

Aino Kontulan aiemmat teokset Rexi on homo ja opettajat hullui! – Opettajan päiväkirja (2006) ja Ei eläinkokeita, käyttäkää mopoja! – Oppilaan päiväkirja (2007) kertoivat peruskoulun hurjasta arjesta opettajan ja murrosikäisen pojan näkökulmasta. Uusinta kirjaansa varten Kontula on haastatellut koulunsa pitkäaikaista rehtoria ja luonut materiaalista fiktiivisen teoksen, joka on pelottavan lähellä todellisuutta.

Kirjallisuudenlaji

Henkilöt, toimijat

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

278

Kustantaja

Kieli