Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Täysi tuntiraha

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Veitään sormikoukkua!
nämä hämmentävät sanat sanoo suorapuheinen selkosen tyttö nuorelle tukkilaiselle, joka kiihkeitä mielikuvia elätellen valvoo viereisellä petillä. Eikä Jenni ole ainoa tyttö taipaleella; myös Itäpään-Keisarin talossa Kallea on jääty kaipailemaan ja jopa kahden sisaren voimalla. Kukapa olisi uskonut tätä Kallioniemen paksuruppisesta pojasta, jota kotikylän tytöt eivät vieläkään ota todesta. EI siltikään vaikka pojan maine miesten verroille tavoittelevana työmiehenä onkin jo laajalle levinnyt.

Mutta kotikylä on kotikylä, ja siellä on perheen alennustila juuri näinä aikoina syvimmillään. Kallioniemen ”kunnanelätit” saavat kokea jopa suoranaista vihaa. Eniten se kohdistuu henkisesti sairaaseen isään, jonka monet uskovat olevan vain ”heittäyksissä” ja haluton huolehtimaan perheestään. Alkaa isän nöyryyttävä kulku laitoksesta toiseen, kunnes hän kirjan lopussa yllättäen paranee entiselleen. Ja kun perheen viisivuotinen painajainen viimein päättyy, tapahtuu kirkastuminen yhtaikaa monella rintamalla: Silloin myös pula-aika päättyy selkosessa, ja mikä tärkeätä, Kalle-poika, perheen elättäjä, on kasvanut täyden tuntirahan mieheksi.

Iijoki-sarjan yhteiskunnallinen todistusvoima kasvaa teos teokselta yhä vahvemmaksi. Ajan sosiaaliajattelu joutuu terävään valoon, kun se näytetään pulaan joutuneen perheen näkökulmasta. Pula-ajan kouristus välittyy voimakkaan kuvana, jota taloudellisten tosiasioiden lisäksi on luomassa kokemus alentuneesta ihmisarvosta.
(takakansiteksti)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

juuret Iijoen törmässä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

618

Kustantaja

Kieli