Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Kaunis valhe

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Kojo aloitti 1920-luvun alusta pitkän romaanisarjan, jonka ensimmäisenä ilmestyi v. 1920 päiväkirjaromaani "Kaunis valhe", analyysi rakkaudesta. Tämän romaanin esikuvia voisi kenties etsiä Knut Hamsunin ja ranskalaisten kertojien tuotteista, mutta sen merkitys suomalaisessa kirjallisuudessa uutena aluevaltauksena ei ole kiellettävissä. Koska "Kaunis valhe" tunkeutui luvattoman rakkauden alueille, se herätti ilmestyessään pakostakin myös kielteistä huomiota ja paheksumista. Huomion kiintyessä tähän seikkaan jäivät teoksen taiteelliset ja psykologiset ansiot aikoinaan ehkä aivan liian paljon syrjään.
(Eino Kauppinen Viljo Kojon Valituissa teoksissa, Otava 1957)

Impressionistinen päiväkirjaromaani Kaunis valhe on sivistyneistön verettömän ja pessimistisen, jopa degeneroituneen rakkauselämän pohdiskeluna etevää työtä. (Aarne M. Peltosen esipuheesta teoksessa Talo kalliolla; Tänään ei kukaan auta ketään; Novelleja, Karisto 1978)

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Tekstinäyte

Päivä paistaa. Taivas sinertää korkeampana kuin kesällä. Ja minä kuvittelen tapaavani Sylvian. Meidän on oltava kuin ennenkin.
Kyselinkö silloin, olenko koskaan kysynyt, rakastiko hän minua? Vakoilinko hänen lauseitaan ja hänen äänensä sointua? Kuin kaksi lasta olimme silloin. Niin tulemme vieläkin olemaan. Mikä on välillä ollut, se saa jäädä unhoon. Meillä on kauniit muistomme, meillä on vielä koko nuoruus edessämme. Pitäisikö jättää se elämättä. Ei. Liian kalleita hetkiä hukattavaksi. Tästä päivästä lähtien on kesämme alkava. Kevät meillä on ollut. Ja takatalvi. - Nyt kesä, korkea kesä, kultainen kesä.
Joka aamu valtaa minut sama tunne. Kävelen ulkona hitain askelin. Mitä kaikkea ympärilläni tapahtunee. En huomaa mitään muuta kuin aamun heleyden ja maailman kauneuden. Iloitsen hyvistä ajatuksistani, ja minusta tuntuu, niinkuin jokainen silmänräpäys olisi elämisen veroinen. Mutta mitä pitemmälle päivä kuluu, sitä kalpeammiksi muuttuvat kuvitelmat. Siksi en vielä tähän asti ole tullut lähettäneeksi kirjettä Sylvialle. Ja sattumalta emme ole tavanneet.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

agronomi Eerik Suojärven muistiinpanot

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

237

Kieli

Osana julkaisua

Ilmestymisaika

Kieli

Osana julkaisua