Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Kosti Herhiläisen perunkirjoitus

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

”Runoilija, ilonpitäjä” Kosti Herhiläisen elämänpituinen tarina.
Sen kertoo Pasi, juristi, keskiluokkaisesta kodista lähtenyt lapsuudenystävä. Pasi kirjoittaa päiväkirjanomaisesti, etsivästi, ehtimiseen kaikkea, myös itseään, etsien ja kysellen. Kirjassa esiintyy myös Kostin ensimmäiset näytelmät esittänyt teatteriohjaaja Kookoo, lapsuudenystävä ja koulutoveri, Pielisen kaupunginteatterin johtaja. Kookoon kautta näyttäytyy Pielisen teatterimaailma kuin näytelmä itse: taisteluna oikeiston ja vasemmiston välillä siitä mitä kuuluu ja kuka käskee teatterissa. Toisaalta kirja kuvaa Suolammen lähiöitä, jonka kommunistisen paikallisosaston jäseniä Pasi ja Kosti ovat. Näitä jäseniä ovat myös toveri Karkonsola ja kirjailija Harri Salminen, ja keskustelujen ydinkysymyksenä se kenelle valta osastossa todella kuuluu. Kolmantena miljöönä on taiteilijaravintola Tellus, jonka looshien suojissa ihmiset kohtaavat, puhuvat, hakevat ihmissuhteita, rikkovat niitä ja jonne he aina palaavat. Siellä istuvat myös Pasi ja Kosti viimeistä kertaa.

Tässä perunkirjoituksessa ovat liki tarkkaan esillä kaikki ne asenteet, aatteet ja henkilöt, jotka vasemmistolaisten riidoissa ovat ihmisiä kuumentaneet, jakaneet rajusti leireihin, sopuilijoihin ja sarvikuonoihin, revuihin ja änkyröihin. Sellaisenaan se on osa suomalaista nykytodellisuutta, sen kaupunkilaisen aatemaailman lähihistorian kirjoitusta, ehdotonta ja totta.

Kosti Herhiläisen perunkirjoitus on ensimmäinen osa laajempaa kokonaisuutta, jonka nimi Finlandia-sarja sisältää Salaman aikaisempaa tuotantoa ja sen vastaanottoa ajateltaessa myös melkoisen an-noksen ilkikurisuutta.
(takakansiteksti)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

254

Kustantaja

Sarjamerkintä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

232

Kieli

Kääntäjä

Osana julkaisua