Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Sotapoika

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Arvo ja Kaarina elävät tavallisten ihmisten tavallista elämää. Arvo on sahuri, Kaarina pitää huolta kodista ja pikku-Erkistä. Heillä on unelmia, toiveita, tulevaisuudensuunnitelmia. Ennen kuin yksikään unelma ehtii toteutua, syttyy sota. Arvo joutuu rintamalle, Kaarinaa ja Erkkiä odottaa kipeä evakkotaival. Kotiin palattuaan he yrittävät tarttua kiinni normaaliin elämään: Erkki aloittaa koulun, Kaarina menee työhön varikolle. Hän löytää todellisen ystävän, Elvin, jonka kanssa jaetaan arkipäivän ilot ja surut, ikävä ja kaipaus.
Elämässä vuorottelevat toivo ja pelko. Erkki uppoaa huolestuttavan syvälle sotaleikkeihinsä. Opettajakin huomaa pojan kivettyvän omaan mielikuvitusmaailmaansa. Ja pelko paisuu, peittää alleen kaiken muun: Arvo karkaa rintamalta kaatuneen miehen lomaluvalla. Salailu ja epätoivo uuvuttavat Kaarinan ja murtavat Erkin, pienen korpraalin, jolla on oikea univormu ja puinen konekivääri.
Erkki näkee leikkimaailmansa muuttuvan riipaisevaksi todellisuudeksi. Miten kaikki tämä vaikuttaa sotapojan kasvuun ihmiseksi, nyt kun se on vasta alussa?

Heikki Hietamies on kirjoittanut koskettavan kirjan yhden perheen kohtaloista talvi- ja jatkosodan aikana. Sotapoika on myös kuvaus yhteisestä tuskasta, ihmisen kivusta. Hietamiehen kertojaääni on vähäeleisyydessään sattuvat, koruton, tosi.
(takakansiteksti)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

eräs ihmiskohtalo

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

223

Kieli