Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Syyslaulu

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Itsepäinen, herkkä Viola menee naimisiin itsekeskeisen taiteilijan kanssa ja kasvaa avioliiton aikana menestyvän kirjailijamiehensä varjossa lapsellisesta, oikukkaasta tytöstä kypsäksi ja seesteiseksi vanhaksi naiseksi.

Viola ja Touko solmivat vuonna 1960 avioliiton suuresta intohimosta ja pakosta, ja avioliitossa vuorottelevat viha ja rakkaus, rakkaudettomuus ja välinpitämättömyys. He muuttavat asumaan vanhaan puutaloon Sydän-Savoon, Mäkikylä-nimiseen kylään. Touko saa paikkakunnalta opettajan paikan ja alkaa samalla kirjoittaa. Hän on itsekeskeinen, kiihkeä ja häikäilemätön ja käyttää kirjoissaan hyväkseen läheistensä tunteita ja kokemuksia. He saavat neljä lasta, joiden elämään vanhempien raastava ja mutkikas suhde ei voi olla jättämättä lähtemättömiä jälkiä.

Romaanissa edetään avioliiton alun kiihkeistä vaiheista 2000-luvulle. Aikuistunut Kata-tytär palaa maailmalta kotiin ja tekee lopulta sovinnon sekä menneisyyden että äitinsä kanssa, hän kun on aina ollut “isän tyttö” ja syyttänyt äitiään kylmyydestä ja ymmärtämättömyydestä Toukoa kohtaan. Kautta tarinan seurataan, kuinka ihmisessä vaihtelevat heikkous ja vahvuus ja päähenkilöt ovat kuin keinulaudalla.

Pirjo Rissanen on kuvannut läpi koko tuotantonsa taitavasti eläytyen eri-ikäisiä ja erilaisia naisia heidän elämänsä risteyskohdissa. Syyslaulu on jälleen uusi taidonnäyte.

(Gummerus)

---

Violan ja Toukon avioliitossa vuorottelevat viha ja rakkaus, kylmyys ja välinpitämättömyys. Kiihkeä ja itsekeskeinen Touko on kirjailija, joka käyttää kirjoissaan häikäilemättömästi hyväkseen läheistensä tunteita ja kokemuksia. Lapsellisen oikukas Viola jää taiteilijamiehensä varjoon, mutta kasvaa vaikean avioliiton aikana kypsäksi ja seesteiseksi naiseksi.Vanhempien raastava ja mutkikas suhde ei voi olla jättämättä jälkiä perheen neljän lapsen elämään. Vuosien jälkeen Violan ja Toukon aikuistunut tytär Kata palaa maailmalta kotiin ja joutuu kohtaamaan sekä omansa että vanhempiensa menneisyyden.Pirjo Rissasen taitavassa ja eläytyvässä kerronnassa sukupolvien kohtaamiset ovat täynnä ristiriitoja, kipeitä muistoja ja haparoivaa yhteisymmärrystä. Lumoava romaani ilmestyi ensimmäisen kerran 2005.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

633

Kustantaja