Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Parittomat

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Järjen ja tunteen tarinoiden viidennessä osassa siirrytään ajallisesti vuosikymmeniä eteenpäin 2000-luvulle, jolloin Hilma Maria Mäkelän ja Anna Sofia Ahlstedtin jälkeläiset kohtaavat Petäjäniemen kartanon maisemissa.

Hilman lapsenlapsen lapsi, Salla Hartikainen, muuttaa kesäksi Anna-mummonsa serkun, Fanni Backmanin luokse Janakkalassa sijaitsevaan Ruusukallion huvilaan. Sallan tarkoitus on olla Fannin seuraneitinä ja valmistella samalla luomutuotantoa sivuavaa väitöskirjaansa. Salmen toisella puolella on Petäjäniemen kartano, jossa Anna Ahlstedtin lapsenlapsen lapsi Tommi Saarinen yrittää kipeän avioeronsa jälkeen saada luomuviljelyä kannattamaan.

Kesän mittaan Sallan ja Tommin tiet kohtaavat niin kiireisissä sipulinniputustalkoissa, luomutilatarkastuksissa kuin elämän uuteen suuntaan kääntävissä maalaishäissäkin. Romaani kertoo luomutilan elämästä moninaisten säännösten varjossa ja kolmekymppisten rakkaudessa petettyjen varovaisesta lähentymisestä.

Erityisen lämpimästi Parittomat kuvaa Sallan ja Fannin välille kehittyvää luottamusta ja ystävyyttä, jota noin 60 vuoden ikäerokaan ei himmennä. Ryijyn lankojen solmiminen paljastaa Fannille Sallan luovuuden sekä valaisee hänelle vihdoinkin sen, mitä tarkoittaa Hilma-muorin lausahdus "kyllä se elämä niitä tyttäriä antaa --- ettei kaikkia tyttäriä tarvitse -- itse synnyttää". Romaanin mittaan valotetaan myös Anna Sofian ja Hilma Marian myöhempiä vaiheita sekä heidän jälkeläisten elämää.
(Tuija Lassila/ Sanojen aika)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

247

Kieli

Lisätietoja

Ilmestynyt myös isotekstisenä.