Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Valkea kaupunki

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Jokaiselle ihmiselle on synnyinseutu hänen Valkea kaupunkinsa. Matti Hällin Valkea kaupunki on Oulu; siellä hän on syntynyt, ja tämän vanhan ja maineikkaan merenkulkukaupungin, sen halki virtaavan Merikosken ja sen edessä levittäytyvän Pohjanlahden mahtava näkymät ovat hänen uuden romaaninsa henkilöiden ja tapahtumien taustana.
”Valkean kaupungin” keskushahmo on entinen oululainen Eliel Sahra, joka joutuu palaamaan kotikaupunkiinsa monien vuosien jälkeen ja katsomaan lapsuutensa värikästä, nyt kadonnutta koskimaisemaa nykyisyyden näkökulmasta, tavallaan kuin nykyhetken lävitse. Hän on elämänsä käännekohdassa: keski-ikään päästyään hänen on arvioitava uudelleen koko elämänsä ja ratkaistava suhteensa maailmaan, ihmisiin ja Jumalaan. Vastaus ongelmiin löytyy, kun hän liittyy oululaiseen Hakolan perheeseen. Eliel Sahra tuntee viimeinkin kuuluvansa johonkin kokonaisuuteen; rakkaus Hakolan nuoreen tyttäreen Anna-Liisaan syventää edelleen tätä tunnetta, ja perheenpään kuoltua hän on valmis astumaan tämän paikalle. Tapahtumien edetessä Valkean kaupungin ajatus kasvaa ja kehittyy hänen mielessään, ensin aineellisena, sitten henkisenä ja lopulta koko inhimillisen elämän käsittävänä, samalla kun kotikaupungin kuva kirkastuu hänelle jälleen kaikessa merkityksessään.
(takakansiteksti)

Aiheet ja teemat

Päähenkilöt

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Tekstinäyte

Nyt keski-ikäisenä miehenä Eliel Sahra ei olisi osannut sanoa, oliko joku hänelle satuna kertonut vai oliko hän itse lapsuudessaan kuvitellut, että Oulujoki sai alkunsa yhdestä ainoasta lähteestä.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

romaani

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

326

Kustantaja

Sarjamerkintä