Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Torin laita

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Conny Erlandsson pitää grillikioskia torin keskellä. Kovin hyvin ei mene kummallakaan, ei kioskilla eikä sen omistajalla. Erottuaan vaimostaan Elisabetista Conny ei ole jaksanut innostua mistään, eikä perinteinen nakkikioski enää houkuta asiakkaita entiseen malliin. Connyn haasteena on tulevan kesän nykytaidetapahtuma, joka tuo pienelle paikkakunnalle elämää ja ihmisiä suuresta maailmasta.

Lyhyistä luvuista rakentuvan teoksen monet kysymykset liittyvät Elisabetiin, naiseen, joka merkitsee useimmille kirjan henkilöistä elämää tai kuolemaa. Arkipäiväinen ja pienimuotoinen on merkittävää traagisiakin elementtejä sisältävässä, kauniissa ja koskettavassa romaanissa, jossa paikallinen ja yleinen, pieni ja suuri kohtaavat. Vanhan laitapuolen kulkijan, Rogerin avulla Conny löytää jälleen rakkautensa ruokaa ja samalla elämää kohtaan.

Vuoden 2006 Finlandia-palkintoehdokas Kring torget i Skoghall ilmestyy nyt suomeksi nimellä Torin laita. Taide, rakkaus ja ruoka ovat Ruotsin Värmlantiin, Skoghallin kuihtuvaan tehdaskaupunkiin sijoittuvan, valloittavan monisyisen pienoisromaanin teemat.

Finlandia-palkintolautakunnan perusteluista:
Vaihtelevilla, osuvilla ja usein yllättävillä lauseilla Robert Åsbacka yltää innostavaan kirjalliseen tulokseen. Hän näyttää globalisaation laineiden aiheuttaman tilan ja mielialan maailman kasvukeskusten ulkopuolella. Samalla hän tekee selväksi, että ihmisten perimmäiset kaipaukset ja tarpeet eivät muutu taloudellisen kehityksen myötä.
(Schildts)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

187

Kustantaja

Ilmestymisaika

Sivumäärä

191

Kustantaja

Sarjamerkintä