Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Kenen on syy?

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Tuuli Reijosen uuden romaani keskeinen juoni on hyvin jännittävä: virolainen kapteeni pakenee rajan yli maahamme ja pyytää turvapaikkaoikeutta, mutta pidätetään ja joutuu vaikeasti sairastuttuaan sairaalaan. Nuori sairaanhoitajatar, Sinikka, päättää auttaa häntä edelleen länteenpäin, ja tämän pakomatkan vaiheet heijastuvat dramaattisesti kirjan kaikkiin henkilöihin.
Näitä henkilöitä ovat Sinikan lisäksi hänen äitinsä Anna, joka on keski-ikäinen pankkivirkailija, yhdistysnainen ja tunnetun arkkitehdin puoliso, elämässään syvästi pettynyt, mutta urhea ihminen. Kolmanneksi päähenkilöksi nousee Sinikan ylioppilasveljen, Pekan tilapäinen tyttöystävä Ruth, joka ponnistellessaan eteenpäin kovassa maailmassa suistuu lopulta kavallusten tielle. Miehet ovat romaanissa pikemminkin taustahenkilöitä: Pekka edustaa sitä kovanaamaista sukupolvea, jonka mielestä kaikki aatteellisuus on turhaa ja tyhjänpäiväistä, ja hänen isänsä on puolestaan loputtoman itsekeskeinen taiteilijaluonne, kun taas Sinikan sulhanen, Kari, on määrätietoinen, suoraselkäinen nuorukainen, joka näyttelee ratkaisevaa osaa pakoretken järjestelyssä.
Kenen on syy? Miksi ei muukalainen saa turvaa täältä, miksi keski-ikäisten uutterien ja kunnollisten ihmisten elämä suistuu raiteiltaan, miksi nuoret ovat kovia ja katkeria? Kysymys jää vastausta vaille, mutta kirjan keskeisimmän henkilön, Annan, kypsyminen ja kasvaminen ratkaisujen edessä antaa viitteen siitä, mihin elämässä on alistuttava ja missä noustava taisteluun.
(takakansiteksti)

Aiheet ja teemat

Tarkka aika

Alkukieli

Elokuvat

Vie pois Kirjasampo.fi-sivustolta.

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

romaani

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

217