Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Shakkitarina

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Tämän pienen mestariteoksen kerronnassa on samaa tinkimättömän lainalaisuuden tuntua kuin shakkipelissä, jonka ympärillä tarinan ulkonaiset tapahtumat liikkuvat. Päähenkilönä on tohtori B., joka poliittisesti epäiltynä suljetaan kuukausimääriksi hermeettisesti eristettyyn yksinäisyyteen ja alkaa vihdoin kuvitelmissaan pelata shakkia itseään vastaan. Tästä tulee ennen pitkää hänelle pakkomielteen kaltainen piina, josta hän ei pääse irti edes unissaan. Zweigin kiinteä ja johdonmukainen kuvaus tohtori B:n kohtalosta tarjoaa elämyksen jokaiselle terävän erittelyn ja loistavan kertomataidon ystävälle.
(takakansiteksti)

Stefan Zweigin Shakkitarina kertoo tohtori B:Stä. Hän on II maailmansodan aikana vangittuna täysin virikkeetömään vankiselliin. Siellä hän pelaa kuukausia shakkia - itseään vastaan. Pelistä tulee hänelle henkireikä, josta kehittyy vähitellen äärimmilleen meneväksi pakkomielteeksi. Myöhemminn hän kohtaa laivalla sattumalta maailmanmestarin Mirko Czentovicin. Voittaako tohtori B. vai joutuuko hän uudelleen "shakkimanian" valtaan.

Itävaltalaisen Stefan Zweigin pienoisromaani ilmestyi hänen kuolemansa jälkeen v.1942. Aluksi sitä painettiin vain 300 kappaletta. Vuosien kuluessa teos on julkaistu useina uusina painoksina. Vähitellen siitä on tullut kansainvälinen bestseller kirjailijan vähäeleisen ja loistavan kerronnan tähden. Samaa tyylillistä mestaruutta kohtaamme Zweigin postuumisti ilmestyneessä teoksessa Eilispäivän maailma. Erään eurooppalaisen muistelmia.

(2017)

Aiheet ja teemat

Tapahtumapaikat

Tapahtuma-aika

Alkukieli

Tekstinäyte

Suurella matkustajalaivalla, jonka oli määrä lähteä keskiyön aikaan New Yorkista Buenos Airesiin, vallitsi lähtöajan tavallinen hälinä ja juoksentelu. Maista tulijat tungeskelivat toistensa joukossa saattaakseen ystäviään, vinolakkiset sähkösanomapojat työntyivät nimiä huudellen seurusteluhuoneiden läpi, matkalaukkuja, raahattiin ja kukkavihkoja heiteltiin, lapsia juoksenteli uteliaina portaita ylös ja alas orkesterin soittaessa musiikkiaan kannella kävelijöistä välittämättä. Seisoin keskustelemassa tuttavani kanssa kävelykannella jonkin verran sivussa tästä vilinästä, kun lähellämme välähti salamalamppu pari kolme kertaa – ilmeisesti reportterit olivat juuri ennen lähtöä pikaisesti haastatelleet jotakuta huomattavaa henkilöä ja valokuvailivat häntä. Ystäväni katsahti sinne ja hymyily: ”Siellähän on harvinainen lintu laivassa, tuo Czentovic.” Ja koska ilmeisesti kasvoistani näkyi, etten ollut tätä tiedonantoa ymmärtänyt, hän lisäsi selittäen: ”Mirko Czentovic, shakin maailmanmestari. Hän on kolunnut koko Amerikan idästä länteen shakkiotteluissa ja matkustaa nyt Argentiinaan saadakseen uusia loistavia voittoja.”
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Kieli

Ilmestymisaika

Sivumäärä

78

Kustantaja

Kääntäjä

Alanimeke

pienoisromaani

Ilmestymisaika

Sivumäärä

83

Kääntäjä

Sarjamerkintä

Osana julkaisua

Nimi

Kieli

Osana julkaisua