Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Kirskulinnun laakso

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Miksi minun ikäisteni piti se nähdä?

Syksyllä 1944 suomalaiset valtasivat saksalaisilta Tornion ja Pohjois-Suomen. Sotaleski Henriikka Haihuntie lähti evakkoon kuudentoista ikäisen Anna-tyttärensä kanssa. He aikoivat Kutujoen latvojen tuntemattomille soille. Piti päästä piiloon niitä, jotka metsästivät heitä viedäkseen sotasaaliina rajan yli itään. Risto Raappana yritti napata tytön itselleen. Anna oli kumminkin mieltynyt toiseen. Anna ja Johannes vihittiin syksyllä 1945. Tytär Serafiina syntyi 1946 Vaalassa. Valvontakomission osasto saalisti inkeriläisiä Neuvostoliittoon. Valpo aloitti kesällä 1945 asekätkijöiden ajojahdin. Poliisit saivat Haku-kirjaansa rikollisten nimet. Yrjö Leino passitti Neuvostoliittoon suomalaisia, heille luvattiin kaksi hanhea. Samaan aikaan idästä palasi sotavankeja. ”Näin Kirskulinnun ajan. Miksi minun ikäisteni piti se nähdä? Narskutin hampaitani. Isäni kirskutti enemmän. Yhä vielä kirskutan hampaitani, kun kirjoitan tätä”, kirjailija sanoo.

Katkelmassa kerrotaan Johannes Kilpeläisen käynnistä silloisen piispan luona:
- Olin 1927-32 eduskunnassa. Monta virhettä tehtiin. Se on valitettavaa! piispa sanoi.
- Saisinko esittää vastakysymyksen, koska kysyitte poliittista jäsenkirjaani? – Avasin kansioni.
-…”Hakaristi” vuodelta 1934… Tässä lehdessä sanoitte: ”Antikristuksen henki aiheuttaa niin Saksassa kuin Suomessakin materialismia ja omanvoiton pyyntiä. Sen vastakohta kansallissosialismi on lähimmäisten oikeuksia, elämän suuria lakeja tunnustava maailmankatsomus!”
Enpä uskoisi, että olisitte erehtynyt nuin pahaan kömmähdykseen, kansallissosialismiin ja kokoomukseen? kysyin. – Piispa tapaili sydäntään. Haukkoiko hän henkeään? Ei kai hänelle tullut kohtaus? Hän oli jo lukemiseni aikana kalvennut. Tuoli kolahti, kun se liukui vasten suurta fiikustynnyriä. Hän aukaisi suunsa ammolleen ja kohotti kirjaa heittääkseen. – Riivaaja! Ulos! – Paikalle tuli nainen. – Noch einmal?
(takakansitekstistä)
Sivuaa sodanjälkeistä Oulua.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

411

Kustantaja

Kieli

Sarjamerkintä