Kiva päivä ja muitakin jutelmia rintamaiden selkäpuolelta

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

novellikokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Kiva päivä on kokoelma novelleja, joita yhdistävät samat päähenkilöt. Kertojaminä ja hänen ystävänsä varttuvat niiden aikana pikkunaskalista aikuisiksi miehiksi. Kokoelma jakaantuu kahteen osaan, joista ensimmäinen kertoo poikien yhteisistä tempauksista ja jälkimmäinen taas ajasta, jonka kertoja vietti Hauta-Ollin apulaisena hautausmaalla.

"Sammakkotalossa" kertoja, hänen ystävänsä Aatolvin Väiski ja Vilemon sekä Maijan-Matin-Maikin Aaretti tutustuvat ja leikkivät pihapiirissä. Maalaistalon arki ja työ antavat pikkupoikien loputtomasti leikinaiheita, ja arkiset esineet saavat uuden elämän työkaluina. Pojille ja lukijoille tulevat tutuiksi niin sittisontiaiset, sammakot kuin muurahaisten purematkin: pikkueläinten aherrus on pojille oiva leikkien lähde.

"Kiva päivä" jatkaa kepposten ja konnuuksien sarjaa hieman avarammassa maailmassa. Pojat osallistuvat hiihtokilpailuun, päättävät valloittaa maailman purjeveneellä, riitautuvat lehmien kanssa ja vahingossa raitistavat kylän ylenannettavan juopon, Marja-Jussin. Aikuisten hermoja koetellaan, kun monet tempauksista päättyvät esineiden särkymiseen tai yleiseen kaaokseen. Ovatpa pojat luteita hävittäessään polttaa tuvankin.

"Silkkinen hius" kertoo selkeästi aikuisempaa tarinaa. Pojat ovat ehtineet siihen ikään, että tytöt alkavat heitä kiinnostaa. He käyvätkin porukalla aittojen ovilla kysymässä sisäänpääsyä, usein rinkeli mukanaan. Näillä retkillä käytännön pilojen kohteeksi joutuvat niin riiattavat tytöt, talojen isännät kuin kilpakosijatkin. Huonona päivänä pojat joutuvat pakenemaan Marjalouon isäntää juosten, hyvänä päivänä taas Väiski pääsee silittämään tytön liinakkoharjaa. "Voi miten oli otuksella silkkinen hius", hän toteaa ääni karheana.

Kirjan toisessa osassa "Hietapeitto" kuvaa kertojan ja Hauta-Ollin, vanhan haudankaivajan, välisiä tuumailuja. Haudankaivaja on vakava mies, joka tuntee suurta vastuuta asiakkaistaan ja tahtoo tarjota heille mahdollisimman mukavat oltavat tuonpuoleisessa. Kertoessaan hautojen asukeista hän samalla hoitaa maailman myrskyistä kotiin palanneen oppilaansa sielua osoittamalla, että kaikelle on aikansa eikä hyvä teko koskaan tee pahaa. "Hietapeiton" kertomuksissa ääneen saavat kylän hiljaiset: kiertelevät mustalaiset, kylähullu ja vaatimaton Mat-Liena. Toisaalta Hauta-Olli kertoo myös suuruudenhulluista tai hyveen liian pitkälle vievistä ihmisistä, joilta arjen kauneus jää näkemättä.

(Paula Niemi/ Sanojen aika)

Henkilöt, toimijat

Tapahtumapaikat

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

194

Kustantaja