Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Benjamin Kivi

Videot

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Benjamin Kivi on paitsi kertomus Suomen historiasta, niin tarina petoksesta, joka kestää varttia vaille vuosisadan. Kirjailija ei merkitse tekstiinsä tarkkoja paikkoja eikä aikoja, mutta lukija havaitsee, että tarinan alku on sijoitettu vuoden 1918 tapahtumien aikaan.

Sodasta Kyrö puhuu tappamisena, joka muuttaa myös palveluksesta kiemurrelleen miehen elämän: hän menettää kihlattunsa, isä katoaa. Mies ryhtyy töihin, kunnes jättää kotikylänsä, koska haluaa olla voittajien puolella. ”Häviäjän elämä on himmeä liekki.” Päähenkilö karkaa etelän läntiseen kaupunkiin ja asettuu asumaan teurastamon vuokrahuoneeseen. Asiallisia hommia ei löydy, ja Benjamin myy anastamansa kuormurin. Lukea hän ei osaa: ”Ne lukevat, jotka eivät osaa puhua tai toimia.”

Talven yli selvittyään mies lähtee raskaisiin ojankaivuhommiin. Ojasta mies nousee katoille, peltisepäksi. Työkaveri Antti tipahtaa katolta ja menehtyy. Benjamin valehtelee kuolleen olleen Benjamin Kiven ja ottaa Antin henkilöllisyyden. Hän kunnostaa linjurin ja ajaa vuoroja, kunnes hänet otetaan kiinni verojen maksamatta jättämisestä.

Karkaamisen jälkeen Helsingissä Benjamin saa ajoja Into Penkereenä kunnes tulee yökeikoillaan sekaantuneeksi hämärähommiin: viinakyyteihin ja muilutuksiin, joista saamillaan rahoilla hän on rikastunut. Jälleen mies järjestää uuden henkilöllisyyden, tällä kertaa Jasper Hauserina, ja hankkii tulonsa elokuvabisneksessä. Keski-ikäinen Jasper nai 17-vuotiaan Mariian, joka lähtee yliopistouralle. Pari saa kolme lasta ja jatkaa materiaalisen menestyksen tiellä, kunnes ovelle koputtaa Vadi, Benjaminin tuntematon poika. Siitä alkaa matka rajan taakse pieneen sähköttömään kylään, jossa Benjamin elää nuoruudenrakastettunsa Elsin kanssa. Vanha mies joutuu sydämensiirtoleikkaukseen, mutta näkee vielä lastensa menestyksen.

Kirjan alkupuolella päähenkilön isä hyppää tämän silmien edessä mustaan aukkoon jäässä, johon Benjamin on hetkeä aikaisemmin kierittänyt suuren kivenmurikan. Kyse on allegoriasta, jonka sisältö paljastuu teoksen lopussa.

Halki elämänsä Benjamin pakenee tätä nuoruutensa tekoa – jatkamalla petosten sarjaa. Voittamisen pakkomielteen vuoksi päähenkilö joutuu uhraamaan paljon: identiteettinsä, kasvattajansa, kasvatettavansa. Mitä jää jäljelle?

– Miina Leppänen/ Sanojen aika
Häviäjien maassa kasvaa poika, joka ei aio koskaan hävitä. Onnistuuko ja millä hinnalla? Varttia vaille vuosisata, Benjamin Kiven elämä.
(takakansiteksti)

Kirjallisuudenlaji

Päähenkilöt

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

335

Kustantaja

Kieli

Videot

Elävän arkiston upotuskoodi