Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Naskali

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Naskali näyttää laiskanpulskalta kokilta, joka on menettänyt työnsä ahmittuaan ruokavaraston tyhjäksi: pituutta yli 190, painoa ainakin 115, kasvot pyöreät ja lapsenomaiset.

Hän herättää ristiriitaisia tunteita niin esimiehissään kuin rikollisissakin: sympatiaa, antipatiaa, luottamusta, epäluuloja, suojelunhalua ja pelkoa – eikä aiheetta.

Naskali on luunkova, itsenäinen ja itsepäinen ammattilainen, joka vetää puoleensa vaarallisia suhteita kuin magneetti nuppineuloja, eikä hän häikäile käyttää sitä hyödykseen. Hänen ystäväpiirissään on enemmän rikollisia kuin kunniallisia kansalaisia.

Helteinen loppukesä on tiukkaa aikaa.

Naskalin vaimo ja poika ovat kuolla tuhopoltossa. Entinen rakastettu murhataan. Ystävä epäilee Naskalia murhaajaksi – ja hän ystävää.

Selvittämätön murha nousee esiin. Tangoprinssin katoaminen muuttuu yhä mystisemmäksi. Vinkkimies murhataan prostituoidun viereen. Lehdistö repii Kohu-Naskalin maineen riekaleiksi. Esimies kiehuu seksiskandaalin kierteessä. Erilliset tapahtumat näyttävät punoutuvan yhteen. Onko murhasarjan takana sarjamurhaaja?
(WSOY)


Rikosylikonstaapeli Sulo Naskali joutuu todistajaksi entisen naisystävänsä murhassa. Tutkijaksi hänestä ei ole, sillä murha tapahtui kesken kesäjuhlia, joissa hän itse oli vieraana. Helpoksi asiaa ei tee sekään, että kuolleen naisen aviomies on Naskalin ystävä ja Naskalin nykyinen vaimo taas kuolleen naisen lapsuudenystävä ja töissä näiden yrityksessä. Kaiken kukkuraksi murhatun aviomies epäilee Naskalia murhasta ja Naskali puolestaan tätä.

Kaiken keskellä Naskalin vaimo ja poika ovat kuolla kammottavassa tuhopoltossa ja Naskali saa tutkittavakseen kadonneen nuoren tangoprinssin tapauksen. Iltapäivälehdet ottavat molemmat tapaukset syyniinsä. Naskali on muutenkin median suosikki tai pitäisikö sanoa median valokeilassa – tahtomattaan. Hän on ristiriitainen hahmo, erinomainen poliisi, mutta hänen tuttavansa löytyvät pääasiassa lain nurjalta puolelta, ja sekös saa keltaisen lehdistön nälkäiseksi spekulaatioille. Median pyörityksestä huolimatta Naskali päättää selvittää kadonneen prinssin tapauksen. Ja löytyy häneltä ideoita myös entisen naisystävänsä murhaan.
(Laura Norris/ Sanojen aika)

Aiheet ja teemat

Päähenkilöt

Tapahtuma-aika

Tarkka aika

Alkukieli

Tekstinäyte

KULKURISadekuuro toisensa perään iskee tuulilasiin ja rummuttaa kattoa.
Leena Nordström istuu punaisessa Fiatissa ja ihailee merta. Vastarannalla on satama, jonka valot hohtavat himmeästi myllertävässä aallokossa. Silloin tällöin kuuluu ukkosen jyrähtelyä, mutta salamoita ei näy. Myrsky raastaa ja riipoo uhkaavasti vanhoja lehtipuita. Kuinka paljon voimakkaampi puuska kaataisi lähimmän tammen? Jos se rojahtaisi pienen auton katolle, tuho olisi täydellinen. Rehtori puhuisi maanantaina aamunavauksessa ääni värähdellen kauniita asioita "meidän kaikkien Leenasta ja elämän katoavaisuudesta"; mutta samaan aikaan mieltä painaisi jo todellinen pulma. Mistä löytyisi lukuvuoden tässä vaiheessa uusi ope Lokalahden ala-asteen ipanoille? Uudenkaupungin Sanomat julkaisisi valokuvan rutistuneesta autosta ja muutaman rivin uutisen 23-vuotiaasta opettajasta, joka oli syntyperäinen uusikaupunkilainen ja menestyneen naisvoimistelijaryhmän vetäjä. Äiti on niin heikossa kunnossa, että saattaisi kuolla suruun. Helena ja Päivi tulisivat Helsingistä hautajaisiin, itkisivät haudalla ja muistelisivat kaiholla yhteisiä lapsuus- ja kouluaikoja. Sakke saisi tuoreen aiheen vetää pään täyteen ja metsästää myötätuntoa tanssiravintoloiden sutturoilta. Vaimon kuolemasta riittäisi aineksia vuosikausiksi, jos nyyhkyttäisi niin hyvin kuin vain Sakke osaa. Ihmetystä herättäisi, mitä kaupungin kiltein opettaja teki autossaan tällaisella paikalla myrskyisenä perjantai-iltana puoli yhdentoista aikaan. Poliisiraportissa kerrottaisiin, että Vakka-Suomen kihlakunnan autopartio huomasi parikymmentä minuuttia ennen onnettomuutta pysäköintialueella vain yhden auton, punaisen Fiatin. Konstaapeli hiljensi vauhtia, jolloin kuljettajan paikalla istuva nainen vilkutti. Viralliseksi totuudeksi jäisi arvelu, että onnettomuuden uhri ihaili Pohjanlahden myllerrystä syksyn ensimmäisen myrskyn kourissa.
Vain Kulkuri tietäisi totuuden, mutta ei tulisi koskaan sitä kertomaan.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

rikosromaani

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

325

Kustantaja

Kieli