Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Tänä yönä

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Lehtori Koivula on poikamies, neljissäkymmenissä. Elämä on hänelle enimmäkseen taakka. Hän on tietoinen ihminen, kykenemätön hetkeksikään vaipumaan siihen ajatuksettomaan uneen, jossa useimmat viettävät elämänsä. Hän kärsii yksinäisyydestään, aggressioistaan, ajan armottomasta kulusta… Avioliitto ei häntä houkuttele, sillä tuttavien avioelämä näyttää olevan yhtä helvettiä.

Koivula tuntee itsensä kodittomaksi myös aatteiden osalta, hänellä ei ole ”leiriä mihin päänsä kallistaa”. Vasemmistolaiset pitävät häntä porvarina, porvarit kommunistina ja opettajatoverit ylipäätään mahdottomana.

Oppilaat sentään antavat arvoa hänen suvaitsevaisuudelleen ja täydelliselle tärkeydenpuutteelleen. Niinpä Koivulalla on kevään lakkiaisiltana paikka ja joukko mihin mennä. Paljon hän ei tästäkään tilaisuudesta jaksa toivoa, mutta hän menee kuitenkin – jos ei muuta niin päästäkseen edes hetkeksi vieterinsä löysälle remuisassa sakissa.

Kovin vahvasti ei Koivula tänä lakkiaisyönä yrityksestään huolimatta humallu, mutta hän saa sen sijaan jotakin muuta: tyydyttävän yhteyden, uuden näkemyksen ihmisten veljeydestä. Koivula paranee tänä yönä saunan ja viinan voimalla – tervan sijasta hänellä on tyttö, eräs oppilaista, melkein nimetön ”rakas ruumis”.
(takakansiteksti)

Kirjallisuudenlaji

Aiheet ja teemat

Päähenkilöt

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

romaani

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

191