Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Käytös kiitettävä 10

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Käytös kiitettävä 10 kuvaa kolmekymppisen englanninopettajan Anna Särkän elämää noin vuoden ajan osin takaumilla kuvattuna. Hitusen väljähtynyt avioliitto, kaksi toimeliasta poikaa, koulu sekä ikävöinnin sävyttämä kiihkeä suhde toisella paikkakunnalla asuvaan vanhempaan rakastajaan Pauliin raamittaa Annan elämää.

Anna on kaivannut kipeästi kolmatta lasta miehensä vastustuksesta huolimatta. Kun Anna lopulta on jälleen raskaana, nauttii hän odotusajastaan estoitta. Lapsi syntyy etuajassa ja kuolee pian synnytyksen jälkeen. Anna jatkaa surun lamaannuttamana entisenlaista arjen pyöritystä, mutta hänen elämästään puuttuu ilo eikä hän kykene tuntemaan läheisyyttä perheeseensä. Elokuinen kurssimatka Edinburghin muuttaa kaiken. Anna kohtaa suomalaisen Paulin, joka tuntuu heti läheiseltä ja jolle Anna kykenee kertomaan kaiken surustaan ja elämästään. Rakkaus Pauliin auttaa naista löytämään ilon ja omanarvontunteen uudestaan.

Romaani kuvaa paljon myös Annan kriittisiä käsityksiä muuttuvasta koulusta, opetusmetodeista ja opettajien vastuusta. 1960-luvun lopun koulumaailma näyttäytyy kirjan sivuilla tarkoin aikalaispiirroin. Vakavien mietteiden rinnalla on myös huumorin ryydittämää kuvailua. Koulun lisäksi Anna pohtii paljon perhettään sekä rakkautta niin yleisellä tasolla kuin Pauliin liittyen. Lopulta hänen on tehtävä ratkaisuja niin rakkaussuhteessaan kuin koulussakin.
(Tuija Lassila/ Sanojen aika)
Romaani on avoimen välitön ja tosi kuvaus nuoresta naisopettajasta, yhdestä vuodesta hänen elämässään. Romaani kertoo nykyaikaisesta, ennakkoluulottomasta naisesta, joka elää rehellisesti ja rohkeasti. Se kuvaa aidosti niitä ristiriitoja ja ratkaisuja, joiden eteen tämä joutuu sekä avioliitossaan että koulutyössään.

Keskeinen asema romaanissa on tämän päivän koulun ja siellä ilmenevien ongelmien kuvauksella. Kirja ottaa voimakkaasti kantaa oppilaan asemaan ja opettaja-oppilas -suhteeseen. - Osuvasti, paikoin hauskan satiirisin sävyin kirjailija kuvaa opettajainhuoneen tunnelmia, vanhojen ja nuorten opettajien asenteiden yhteentörmäyksiä. Koulutyön kuvaukseen limittyy myös kuvaus päähenkilön avioliitosta, hänen suhteestaan mieheensä ja lapsiinsa sekä rakkaudesta toiseen mieheen. (Takakansiteksti)

Kirjallisuudenlaji

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

202

Kustantaja

Kieli