Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Raudan satuttama

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Sotainvalidi Matti Vartti makaa sairaalassa ja odottaa leikkausta. Viisikymmentä vuotta aikaisemmin puna-armeija oli vienyt vasemman jalan, päivän aikana poistettaisiin ainakin osa sirpaleiden runtelemasta oikeasta.
Pitkän unettoman yön aikana Vartti muistelee monia sattumuksia sodanjälkeisiltä vuosikymmeniltä. Mieleen palaavat sisukas sinnittely jalkapuolena autokuskina, reissut Helsinkiin ”pajalle” proteesia korjauttamaan ja sotaveteraanien yhteiset veljesillat.
Katkeria kokemuksia on paljon: kohtalotoverien kuolemat oman käden kautta tai ympäristön välinpitämättömyyden vuoksi, nöyryyttävät ovelta-ovelle rahankeräysmatkat, kapakassa kohdattujen sivarien tekopyhyys…mutta on sitä matkan varrella ollut ymmärtäjiä ja auttajiakin, joista tärkein on lannistumaton Anna-vaimo.
Raudan satuttama on karhea ja kaunistelematon kuvaus sotainvalidin arjesta ja ympäristön asenteista, tarina jota ei ole ennen näin kerrottu. Samalla kirja on kunnianosoitus sotainvalidien vaimoille, urheille naisille, jotka eivät tienneet joutuvansa miehensä kädeksi, jalaksi tai silmäksi.
(takakansiteksti)

Kirjallisuudenlaji

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

kohtauksia sotainvalidi Matti Vartin elämästä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

122

Kustantaja

Kieli