Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Kaupunginportti

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Sörmlannin eepoksen neljäs ja viimeinen itsenäinen osa. Eleginen maaltapakoromaani päättää Ruotsin yhteiskuntamurrosta ja murroskauden ihmisiä kuvaavan mahtavan kirjallisen muistomerkin.
”Kaupunginportti vahvistaa sen mitä jo ensimmäinen osa, Kertomus Sörmlannista, antoi aavistaa, että tällä romaanisarjalla on itsestään selvä paikkansa ruotsalaisten klassikkojen joukossa ja että Delblanc on yksi Ruotsin suurimmista kirjailijoista ja kertojista.” (Jolin Boldt, Hbl)

Autius on laskeutunut Hedebyn ylle, kylänraitti hiljentynyt, eräs elämänmuoto ikiajoiksi kadonnut. Kaikki kynnelle kykenevät ovat paenneet Täljen kaupunkiin rakentamaan uutta uljasta kansankotia. Delblanc kertoo myötäeläen – ja itsekin Axel Weberin hahmossa mukana ollen – miten kivinen kaupunki ottaa vastaan turpeenpuskijat. Odottaako heitä nyt vapaus, oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo? Toteutuvatko unelmat, kestääkö rakkaus?
Elämän perimmäiset yksityiset ongelmat kietoutuvat kriisiajan yleisiin tapahtumiin, joihin teollistuminen tuo mukanaan vahvan poliittisen aspektin. Delblanc solmii päätökseen henkilöidensä kohtalonlankoja vuoroin kaupungissa, vuoroin Hedebyssä taustana viimeinen sotatalvi 1955-45 ja suuri metallilakko. Ja kertoo välillä fantastisia juttujaan: Olipa kerran seitsemän Suomen poikaa, joilta ilmansuunnat menivät sodan loppuvaiheessa niin sekaisin, että joutuivat tekemisiin Hedebyn verevän tyttären kanssa. (takakansiteksti)

Henkilöt, toimijat

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tapahtuma-aika

Tarkka aika

Alkukieli

Elokuvat

Vie pois Kirjasampo.fi-sivustolta.

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

312

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Sarjamerkintä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

346

Kieli

Sarjamerkintä